Három hónap alatt három amerikai zsinagóga ellen is terrortámadást terveztek

Mindegyik merénylet tervezője az Iszlám Állam támogatója volt. 

Megdöbbentő összeállítást készített az amerikai FrontPage Magazine nevű Izrael-barát konzervatív hírportál. A cikk szerzője, Daniel Greenfield oknyomozó újságíró gyűjtése szerint több zsinagóga ellen is súlyos terrortámadást készültek végrehajtani a közelmúltban szélsőséges iszlamisták.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) április 3-án vette őrizetbe Fabjan Alametit, egyikét azoknak, akik terrortámadást készültek végrehajtani egy zsinagóga ellen idén januárban — abban a hónapban, amikor egy másik iszlamista terrortámadást is sikerült megakadályozni egy másik zsidó intézmény ellen.

Alameti, aki egy albán muszlim, New Yorkból utazott Montanába, hogy támadásokat hajtson végre: kormányzati források szerint arról számolt be, hogy hivatali és katonai célpontok mellett egy „zsidó templom” ellen is támadásra készült. Esetéről a Há’árec is beszámolt.

Alametihez hasonlóan Hasher Jallal Tahebet is őrizetbe vették januárban, aki a Fehér Ház és a Lincoln-emlékmű mellett szintén egy zsinagóga elleni támadásra készült Washingtonban.

A fenti két férfi mellett Damon Joseph is terrortámadás előkészítése miatt került letartóztatásra decemberben. A muszlim hitre áttért Joseph számos célpont ellen készült merényletet végrehajtani. Elmondása szerint tervét a pittsburgh-i zsinagóga elleni gyilkos támadás „inspirálta”. Terveiről a CBS is összeállítást készített.

„Csodálattal néztem, mit csinált ez a srác lövéseivel” — mondta a férfi az FBI által közzé tett részletek szerint.

„Magamat is látom, ahogy hasonló akciókat hajtok végre, ha Allah is úgy akarja”

— tette hozzá az ohiói férfi, akit saját elmondása szerint is kifejezetten zsidók elleni gyűlölet motiválta a tervezett gyilkosságokban. Ügyét a CNN is feldolgozta.

A zsinagógák elleni merényletek kitervelőiről Greenfield írásából kiderül: mindhárman az Iszlám Állam támogatói voltak.