Irán ellen tüntetnek iraki nagyvárosokban, több embert lelőttek a biztonsági erők

Iraki tüntetők tucatjai rohanták meg Irán konzulátusát vasárnap a síiták szent városának számító Kerbelában, az iraki biztonsági erők megöltek három tiltakozót, tüzet nyitva rájuk – közölte a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva az MTI szerint.

Az iraki emberi jogi főbiztosság (IHCHR), illetve biztonsági és kórházi források egybehangzó hétfői tájékoztatása szerint három ember halt meg az incidensben. Az IHCHR szerint a tüntetők halálát lövedékek okozták.

Az incidensben legalább húszan megsebesültek, 17-en közülük a biztonsági erők tagjai.

Szemtanúk szerint több százan vették körül a konzulátus épületét, követelve Irántól, hogy ne avatkozzon be Irak belügyeibe. A tiltakozók átmásztak az épületet körülvevő betonakadályokon, leszedtek egy iráni zászlót, és a helyére az iraki nemzeti lobogót húzták fel. Megpróbálták felgyújtani az épületet, köveket dobáltak és gumiabroncsokat égettek az iráni képviselet körül a Bagdadtól délre található városban.

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a biztonságiak a levegőbe, és nem a tömegbe lőttek, hogy szétoszlassák a megmozdulást.

Iraq unrest: Protesters attack Iranian consulate in Karbala – BBC News

At least three people were reportedly shot dead when protesters attacked the Iranian consulate in the Iraqi holy city of Karbala on Sunday night. The protest…

Az incidens miatt a kerbelai konzulátus közleményében arra kérte az iráni állampolgárokat, hogy ne utazzanak Irakba, ne zarándokoljanak az Irakban található síita szentélyekhez, és Kerbelába se menjenek.

A fővárosban is tüzet nyitottak a biztonsági erők a tüntetőkre.

A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió és a BBC úgy tudja, hétfőn Bagdad er-Rasíd nevű utcáján lőttek a tiltakozókra, szemtanúk szerint az állami televízió székházának közelében. A Reutersnak az incidensről készült videófelvételén iraki biztonságiak láthatóak, amint éles lőszerrel agyonlőnek egy tüntetőt. A Reuters operatőre szerint legkevesebb további négy holttestet látott a helyszínen.

Bagdadban és Irak déli, síita többségű tartományaiban október eleje óta zajlanak a tüntetések, és az iráni konzulátusnál történt incidenst sem lehet elvonatkoztatni a tiltakozóhullámtól.

A tüntetők mélyreható változást követelnek a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult iraki politikai rendszerben, amelynek hatására szerintük széles körűvé vált a korrupció, magas a munkanélküliség és rosszul működnek a közszolgáltatások. Egyúttal a szomszédos Irán ellen fordítják a haragjukat, tiltakozva a teheráni rezsim Irak belpolitikájába történő beavatkozása és a Teheránhoz köthető nagy hatalmú síita milíciák ellen.

A Kerbelában, Bagdadban és számos más dél-iraki városban zajló kormányellenes tüntetések gyakorta erőszakba torkollnak. A tüntetők több helyütt felgyújtottak már kormányzati épületeket, és megtámadták az iráni támogatású milíciák székházait is.

A tüntetések kezdete óta már több mint 250 ember vesztette életét a kormányt támogató félkatonai csoportok és a tüntetők összetűzése során. Megfigyelők szerint ez a legkomolyabb társadalmi felzúdulás Irakban Szaddám Huszein 2003-as bukása óta.

Elesett zsidó katonák emléke előtt tisztelgett az Iráni Forradalmi Gárda – videó!

A perzsa rezsim szereti hangsúlyozni, hogy ők nem ellenzik a judaizmust, mint vallást, hanem csak a zsidó államot, a „cionista entitást” tekintik megsemmisítendő ellenségnek.