Elesett zsidó katonák emléke előtt tisztelgett az Iráni Forradalmi Gárda – videó!

A katonák az iráni hadsereg szolgálatában vesztették életület az iraki-iráni háborúban a nyolcvanas években.

Iránban ünnepélyes körülmények között emlékeztek meg arról a 15 zsidó katonáról, akik életüket vesztették az 1980-1988-ig tartó Irak elleni háborúban – számolt be a Mako héber nyelvű oldalra hivatkozva a The Jerusalem Post.

Iránban az egykor virágzó perzsa zsidó közösség ma már mindössze kilencezer főt számlál. Az iráni rezsim eltűri őket, ameddig nem mutatnak szimpátiát Izrael iránt. A perzsa rezsim szereti hangsúlyozni, hogy ők

nem ellenzik a judaizmust, mint vallást, hanem csak a zsidó államot, a „cionista entitást” tekintik megsemmisítendő ellenségnek.

A ceremónia során az Iráni Forradalmi Gárda katonái szalutáltak miközben egy iráni rabbi zsidó imákat olvasott fel, majd ugyanezek a katonák segítettek megtisztítani az elesett katonák sírjait.

Babilontól Teheránig — a perzsa zsidóság

Napjainkban Izraelen kívül a Közel-Kelet legnagyobb létszámú zsidó közössége Iránban él

A besorozott zsidó katonák közül tizenöt halt meg a háborúban, akiknek tiszteletére 2014-ben emeltek emlékművet.

A nyolc éven át tartó konfliktus több, mint 100 ezer halálos áldozattal járt, bár egyes becslések ennél jóval magasabb számot valószínűsítenek. Mindkét ország gazdasága jelentősen meggyengült a háborúban, melyben az amerikaiak Szaddám Huszeint támogatták.