„Magyarországnak az antiszemitizmus elleni harc élére kell állnia”

Fiamma Nirenstein olasz-izraeli újságíró és volt politikus, 2008 és 2013 között az olasz parlament képviselője Silvio Berlusconi pártjában. 2013 óta Izraelben él, ahol a Jerusalem Center for Public Affairs think-tank munkatársa és újságíróként dolgozik, most pedig a Mandinernek adott interjút.

A kérdésre, miszerint lát-e eltérést a V4-külpolitika és az uniós fősodor között, Nirenstein határozott igennel felel. „Magyarország és Csehország politikája sokkal jobb”, véli. A két ország már létrehozott különböző fajta külképviseleteket Jeruzsálemben, és a V4-ek konzekvensen tartózkodnak Izrael elítélésétől az EU-s politikában és az ENSZ közgyűlésein. Nirenstein különösen értékelte, amikor Magyarország nem volt hajlandó elítélni az Egyesült Államokat azért, amiért Donald Trump elnök áthelyezte az amerikai követséget Jeruzsálembe.

Nirenstein kijelentette, hogy a V4-et jelenleg az antiszemitizmus elleni harc fő képviselőinek tekinti. Véleménye szerint ugyanis a modern antiszemitizmus a „kollektív zsidó”, azaz Izrael gyűlöletében nyilvánul meg.

„Mindenki példaként tekinthet a V4-ekre az antiszemitizmus elleni harc terén”

– mondta a Mandinernek. Izrael szerinte sokban hasonlít a V4-ekre, ugyanis mind a zsidó állam, mind pedig a kelet-közép-európai tömörülés értéket lát nemzeti identitásában, megvédi a határait és szemben áll a fősodratú EU-s politikával.

Nirenstein külön kiemelte, hogy nem tartotta méltányosnak az Orbán Viktor magyar miniszterelnököt ért kritikákat, miszerint a Soros Györggyel való konfliktusa antiszemita gyökerű lett volna. Ennek ellenére úgy gondolja, hogy Magyarországnak az antiszemitizmus elleni harc élére kell állnia, melyben már így is élen jár. Szerinte azonban ritkábban érnék támadások az országot ezen a téren, ha a zászlajára tűzné az anticionizmus elleni harcot. Az anticionista világnézet ma lényegében az uniós külpolitika egyik alapja, és ez megmutatkozik Nirenstein szerint abban, hogy a zsidók kiirtását tervező Iránt támogatja az EU.

A teljes cikk itt olvasható.

Izraelben tanulnak migráns-helyzetet kezelni európai diplomaták

A Jerusalem Center for Public Affairs zsidó biztonsági és jogi szakértőinek tel-avivi előadásán többek között az izraeli magyar nagykövetnek is részt vett.