Izraelben tanulnak migráns-helyzetet kezelni európai diplomaták

A Jerusalem Center for Public Affairs zsidó biztonsági és jogi szakértőinek tel-avivi előadásán többek között az izraeli magyar nagykövet is részt vett. 

Európa több országából érkeztek nagykövetek, hogy meghallgassák az izraeliek tanácsait a migrációs válsággal kapcsolatban. A krízis lassan tíz éve tart, de még sem  született még egységes megoldás. A „Migráns hullám Európában: Egy egzisztenciális dilemma” címet viselő előadást a Jerusalem Center for Public Affairs szervezte – írja a Jewish News Syndicate.

Ceuta, 2018. július 26. Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlókat felügyel egy spanyol rendõrök(MTI/EPA/Reduan)

A konferenciát elnöklő Fiamma Nirenstein azt nyilatkozta: „Ez a krízis valóban létfontosságú Európa számára. A zsidó állam hasonló kihívásokkal néz szembe mégis sikerült megtartania a nemzeti identitását, valamint a biztonságát is megőrizte.”

Nirenstein azt is hozzátette, hogy Izrael „már bebizonyította, hogy képes exportálni a tudását a terrorizmus kezelésével kapcsolatban.”

A konferencián felszólalt Yossi Kupperwasser nyugalmazott tábornok az IDF korábbi katonai hírszerzési központjának vezetője. A tábornok kritikával illette az európai kormányokat, amiért nem kezelik a radikalizálódott fiatalokat. Szerinte az európai muszlim oktatás és a börtönrendszer is hozzájárul a radikalizmus térnyeréséhez. Szerinte nagy hibát követ el Európa ha nem foglalkozik az úgynevezett „puha szélsőségesekkel.”

„Csak azért mert ma kisebbségben élnek a muszlimok Európában, nem jelenti azt, hogy feladták volna azt az elképzelést, hogy egy nap az Iszlám lesz majd többségben” – jelentette ki Kupperwasser.

Magyarország izraeli nagykövete is felszólalt a konferencián. Benkő Levente szerint az Európában uralkodó politikai korrektség miatt nehéz a témáról beszélni: „A semmiből bukkannak elő olyan pártok, akik ellentmondásos válaszokat kínálnak a problémára. (…) Ha a főáram nem kezeli a problémát akkor szélsőjobboldali és szélsőbaloldali pártok fognak felemelkedni.”

A konferencián a biztonsági szakértőkön és a diplomatákon kívül jogi szakértők is felszólaltak. Az izraeli külügyminisztérium korábbi jogi szakértője Alan Baker elmondta, hogy morális és etikai okok lehetnek a migránsok befogadására, azonban a nemzetközi jog nem kötelez senkit arra, hogy mindenkit beengedjen.

Az ENSZ korábbi nagykövete Dore Gold pedig elmondta: „Izrael és Európa ugyanazokkal a félelmekkel néz most szembe.” Gold azt is hozzátette, hogy Izraelnek fel kell készülnie, hogy paradigma váltás következhet Európával való kapcsolatában.