Washington elismerte az örmény népirtást – Ankara tiltakozik

A török külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok ankarai nagykövetét, miután az amerikai képviselőház népirtásként ismerte el a múlt század elején az Oszmán Birodalomban az örmény kisebbség ellen elkövetett bűnöket, és szankciókat helyezett kilátásba Törökország ellen az északkelet-szíriai hadművelet miatt.

A beszámoló szerint a török külügyi tárca tudatta a nagykövettel, hogy elutasítja az amerikai döntést, amely népirtásként ismeri el az örmények elleni török tetteket. Hangsúlyozták, hogy szerintük a határozat belpolitikailag motivált, valamint történelmileg és jogilag is megalapozatlan.

Ankara határozottan elítélte a szíriai offenzíva miatt tervezett büntetőintézkedéseket is.

A demokrata többségű amerikai képviselőház elsöprő többséggel, 405:11 arányban szavazta meg a határozatot, amely népirtásként ismeri el a törökök által a múlt század elején végrehajtott örményellenes tetteket. A határozat felszólított arra, hogy az Egyesült Államok mostantól népirtásként emlékezzék meg arról, hogy az oszmán török birodalom a 20. század elején, 1915 és 1923 között másfélmillió örményt tervszerűen lemészárolt.

ԱՄՆ Ներկայացուցիչների տունը ճանաչեց Հայոց ցեղասպանությունը | U.S. House Recognizes Armenian Genocide

ԱՄՆ Ներկայացուցիչների տունը ձայների գերակշիռ մեծամասնությամբ ընդունեց Հայոց ցեղասպանությունը ճանաչող թիվ 296 բանաձևը: Օրենսդիր մարմնի երկու ճամբարների` հանրա…

A határozat azt is szorgalmazza, hogy fordítsanak nagyobb gondot a tények megismertetésére. Ez volt az első alkalom, hogy az amerikai kongresszusban egyáltalán előterjesztettek egy olyan javaslatot, amely felvetette az örmény népirtás elismerését. A szavazás utáni első kommentárok történelmi jelentőségűnek minősítették a törvényhozók döntését.

Törökország vitatja, hogy mai területén és az Oszmán Birodalomban az örmény közösség népirtás áldozata lett. A halottak 1,5 millióra becsült számát sem ismeri el, azt állítja, hogy 300-500 ezer örmény az első világháborús harcok áldozatává vált.

Az amerikai képviselőház kedden egy olyan törvénytervezetet is elfogadott, amely elítéli a török katonai beavatkozást Északkelet-Szíriában. A kétpárti egyetértéssel előterjesztett, 403:16 arányban elfogadott javaslat egyben arra kötelezi Donald Trump amerikai elnököt, hogy szankciókat és egyéb korlátozásokat vezessen be Törökország és török tisztségviselők ellen.

Egyebek között szigorítanák a fegyvereladásokat Törökország számára, korlátoznák magas rangú török tisztségviselők amerikai beutazását és hozzáférésüket az esetlegesen az Egyesült Államokban lévő vagyonukhoz.

Leállt a török offenzíva Szíriában

A török védelmi miniszter szerint a kurd milicisták kivonulása után nincs szükség további hadműveletekre a biztonsági zónában.

Az amerikai képviselőház lépései ellen Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a Twitteren, a török külügyminisztérium pedig közleményben is tiltakozását fejezte ki. Határozottan elítélték az amerikai képviselőház döntését. Mevlüt Cavusoglu azt írta, hogy Törökország érvénytelennek és meg nem történtnek tekinti az amerikai határozatot.

A külügyminiszter szerint miután Törökország keresztbe tett az Egyesült Államoknak az Északkelet-Szíriában indított hadműveletével, a képviselőház most ezt bosszulja meg határozatával.

„Elavult intézkedésekhez folyamodnak azok, akiknek tervei meghiúsultak. Csalódniuk kell ha azt hiszik, hogy így tudnak bosszút állni. Kormányunk és népünk számára semmis ez a szégyenletes döntés, amelyet olyanok hoztak, akik visszaélnek a történelemmel politikai célok érdekében”

– fűzte hozzá a török tárcavezető.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1189292019509805062

A török vezetés szerint a határozat „nélkülöz minden történelmi, illetve jogi alapot”, mindössze egy „jelentéktelen politikai lépésről van szó, amelynek egyedüli címzettjei az örmény lobbi és a törökellenes csoportok”.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök üdvözölte, hogy az amerikai képviselőház határozatban ismerte el a törökök által végrehajtott örmény népirtást.

„A határozat bátor lépés az igazság és a történelmi igazságosság meghatározásának útján, ami a népirtást túlélő örmények számos leszármazottjának megbékélést jelenthet”

– írta szerdára virradóra Twitter-bejegyzésében az örmény kormányfő.

Örményország követséget nyit Izraelben

A két ország 27 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.