Örményország követséget nyit Izraelben

A két ország 1992-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot, de Jereván csak most döntött a lépés mellett.

Az örmény kormány csütörtökön úgy döntött, követséget nyit a zsidó államban – igaz, nem Jeruzsálemben, hanem Tel-Avivban. A két ország 27 évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat.

Az Arutz Sheva információja szerint az izraeli külügyminisztériumban az elmúlt években számos diplomata dolgozott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésén. A külügy hivatalos közleménye szerint

„ez a döntés az államközi kapcsolatokban az elmúlt évben bekövetkezett jelentős haladást tükrözi.

Emléknapot kap az örmény népirtás Franciaországban

Az örmény népirtás nemzeti emléknapjának nyilvánította április 24-ét a francia elnök.

A követség megnyitása új és fontos fejezet a bilaterális kapcsolatokban. Bízunk abban, hogy ez tovább fogja erősíteni a két nép közti barátságot és minden területen bővíti az együttműködést a két állam között.”

A döntést Yisrael Katz külügyminiszter is üdvözölte. Mint elmondta, az örmény lesz a 90. külföldi követség Izraelben, ami szerinte annak a jele, hogy Izrael erősíti pozícióját a világban.

Mint arról márciusban beszámoltunk, az örmény külügyminiszter-helyettes a The Jerusalem Postnak már akkor úgy nyilatkozott:  arra kérik Izraelt, hogy állítsa le fegyvereladásait Azerbajdzsánnak, ez azonban nem feltétele annak, hogy javítsák a kapcsolatukat Jeruzsálemmel.

Grigor Hovhannisyan arról is beszélt, hogy Örményország fontolóra veszi, hogy nagykövetséget nyisson Izraelben, de az nem Jeruzsálemben lesz.

„Egy olyan kis országnak, mint a miénknek, nagyon nehéz jelentős elmozdulást tennie egy hagyományosabb álláspontból anélkül, hogy jelentős reakciókat váltson ki. Egyelőre nincs változás abban, hogy az örményeknek merre kellene a szövetségeseket keresni, de én most nem erre figyelek, hanem az Izraellel való kapcsolat javítására” – fogalmazott márciusban az örmény külügyminiszter-helyettes.

Izrael Azerbajdzsán egyik legnagyobb fegyverbeszállítója. Az örmény külügyminiszter-helyettes erről úgy vélekedett: örülnének egy olyan helyzetnek, ha Izrael úgy cselekedne, mint az Egyesült Államok és több európai ország, hogy nem ad el fegyvert sem Azerbajdzsánnak, sem Örményországnak.

Örmény nyitás Izrael felé

Az örmények ugyan nem örülnek, hogy Izrael fegyvereket ad el azeri ellenfeleiknek, de nyitnának a zsidó állam felé. Első lépésnek egy követséget.