Netanjahu megnövelné a katonaságnak járó pénzt Irán fenyegetései miatt?

Az izraeli miniszterelnök a civil szférától vonna el támogatásokat – legalábbis egy izraeli tisztségviselő szerint. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra készül, hogy hazája költségvetésének bizonyos, lakossági célokra szánt részeiből is katonai kiadásokat fedezzen – erről számolt be egy kormányzati tisztségviselő kedden az Algemeiner nevű internetes lapnak.

A lépésnek Irán fenyegetései adhatnak alapot.

Netanjahu hétfőn beszélt arról, hogy információi szerint Irán olyan fegyverek fejlesztésére és bevetésére törekszik, amelyekkel a Közel-Kelet bármely pontján képes lenne lecsapni. Izraelt illetően azt mondta, hogy a perzsa fegyverek akár Jemenben is helyet kaphatnak, hogy onnan lehessen a zsidó államot támadni a segítségükkel.

Netanjahu szerint Irán Jemenből támadná Izraelt

Az izraeli miniszterelnök az amerikai pénzügyminisztert is figyelmeztette a perzsa állam terveire, aki válaszul kemény gazdasági szankciókat ígért. 

A beszámoló szerint a miniszterelnök hétfőn beszélt arról, hogy „most” kell átcsoportosítani a támogatásokat, noha a szóban forgó összeg mértékéről egyelőre nem szólnak hírek.

„A 2020-as költségvetés elfogadásáig viszont nem lehet változtatni a kiadásokon. A jövőbeli költségvetések esetében kell figyelembe venni a támogatások átcsoportosítását” – fogalmazott a lapnak nyilatkozó tisztségviselő, aki szerint még nem áll küszöbön valós döntés a kérdésben.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a legutóbbi választások óta máig nem dőlt el, hogy ki alkot következőként kormányt Izraelben – vagy, hogy szükséges lesz-e egy harmadik forduló megtartása az elmúlt két sikertelen alkalom után. A korlátozott hatalommal bíró jelenlegi kormány nem rendelkezik elég erővel a következő évi költségvetés elfogadásához.

Szakértők szerint az is kérdéses, hogy

egy esetleges nagy mértékű elvonás milyen gazdasági következményekkel járna az izraeli civil szférában.

Jonathan Katz vezető közgazdász szerint a civil célokra szánt kiadások 80 százalékát az izraeli közszektorban dolgozók fizetése teszi ki, és azokhoz valószínűleg nem nyúlnak. Ennél nagyobb eséllyel érinthet a lépés infrastrukturális projekteket, illetve a kisgyermekek iskolai támogatásának felfüggesztése és az adók megemelése is szóba kerülhet.