Bojkott izraeliek ellen a sakkvilágbajnokságon

Iráni sakkbajnokok, vélhetően saját nemzeti szövetségük nyomásának engedve, megtagadták a izraeli riválisaikkal való mérkőzést a napokban zajló indiai világbajnokságon. Kinek jó tinédzser korú versenyzők megalázása?

Az egyik beteget jelentett utolsó pillanatban, a másikról nincs pontos információ – egy biztos: két sikeres tizenéves iráni sakkbajnok valamiért úgy döntött, hogy nem jelenik meg a soron következő, éppenséggel izraeli sakkozókkal szemben esedékes mérkőzésén az indiai sakk junior világbajnokságon – számolt be The Jerusalem Post iráni hírügynökségi jelentésekre utalva.

Mohammad Amin Tabatabei és Arian Gholami egy nemzetközi sakkszakportál  — a Chess24 — szerint feltételezhetően azért nem volt hajlandó kiállni a zsidó állam fiataljaival szemben, mert a szövetség erre presszionálhatta őket.

A szakportál alábbi kisvideójában megkérdezte az egyik izraeli sakkozót, Or Bronsteint is arról, hogy mindez mennyiben okozott kellemetlenséget a sportolónak.

Israeli player Or Bronstein on his walkover against Iranian Amin Tabatabaei

At the World Junior Championships 2019, there have been two instances where an Iranian player has been paired against an Israeli opponent. Zlatin vs Gholami …

A fiatal versenyző meglehetősen csalódottan és értetlenül nyilatkozott. Szerinte az eset hátráltatja az ő szereplését is, és olyan tiszteletlen epizódot idézett elő, ami nem való nemzetközi versenyre.

Az izraeli lap szerint az irániak sportszerűtlen magatartása összesen nem kevesebb mint 18 más sakkozó versenyét is befolyásolta.  

A világbajnokság szervezői a két iráni sportoló közül az egyiket ki is zárták a további versenyzésből, míg az egyiket azzal, hogy megígérte, legközelebb nem fog meghátrálni izraeli riválissal szemben, engedték tovább szerepelni.

Nem ez lehet az első olyan eset, amikor Irán hivatalosan is befolyásolja és kontrollálja saját nemzete sportolóinak szereplését akkor, amikor azok izraeliekkel szemben kell hogy megmérettessenek.

Nem volt hajlandó izraeli ellenfelével játszani az iráni sakkozó

Az iráni médiában hősként emlegetik a sakkjátékost, aki saját kárára is kitartott a zsidó állam bojkottálása mellett.

A The Jerusalem Post emlékeztet, hogy pár hónappal ezelőtt a dzsúdós Saeid Mollaei kénytelen volt világbajnoki elődöntőben visszalépni azért, mert egy izraeli dzsúdóssal került szemben.

Mollaei az eset után bejelentette:  az őt ért megaláztatás miatt soha több nem kíván iráni sportolóként versenyezni nemzetközi rendezvényen. A Nemzetközi Dzsúdó Szövetség is élesen reagált az akkori botrányra: kitiltotta Iránt tagjai közül.

Fair Play-díj jár a haTikváért

Rangos elismerést kap a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke és két arab sportoló, mert nem diszkriminálták az izraeli versenyzőt