Fair Play-díj jár a haTikváért

Rangos elismerést kap a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség elnöke és két arab sportoló, mert nem diszkriminálták az izraeli versenyzőt — írja a zsido.com.

Az Egyesült Arab Emírségekben sorra kerülő olimpiai kvalifikációs verseny keretében rendezendő gálán sporttörténelmi tettek végrehajtóit díjazza Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke. Az ünnepségen Fair Play-díjat vehet át Marius Vizer, a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) elnöke és két versenyző az Abu Dhabiban csütörtöktől szombatig tartó Grand Slam-viadal előtt.

„Marius Vizer elérte azt, hogy a tavalyi, hasonló viadalra az arab szervezők izraeli dzsudokákat is meghívjanak. Ez korábban sohasem fordult elő, és ezért a sportdiplomáciai sikerért minden elismerés megilleti az IJF elnökét”

– jelentette ki Kamuti Jenő, aki egy-egy arab és izraeli versenyzőt is Fair Play-díjjal tüntet ki azért, mert nem törődve a szokásokkal, a politikai és vallási ellentétekkel, részt vettek a versenyen.

HaTikvah Marks Milestone Moment At Judo Grand Competition in Abu Dhabi

Jerusalem Post reports: Israel’s national anthem „Hatikvah” was played for the first time in the United Arab Emirates on Sunday after judoka Sagi Muki defeat…

Egy éve Abu Dhabiban a cselgáncs verseny résztvevői és nézői valóban olyan jelenet tanúi lehettek, amire korábban nem volt példa:

az Egyesült Arab Emírségek fővárosában első alkalommal csendült fel a Hatikva dallama.

A sporteseményen az izraeli versenyző nyert, ezért a díjátadó során lejátszották az izraeli himnuszt. Az rendezvényen készült felvételen jól látható, ahogy a kulturális és sport ügyekért felelős izraeli miniszter könnyezett a meghatottságtól.

Az idei viadalon 104 ország 603 versenyzője lép tatamira.

Cselgáncs: Irán nem volt fair Izraellel, ezért felfüggesztik

Augusztusban az iráni játékost hazája visszalépésre szólította fel a vb-től, hogy ne kerülhessen szembe az izraeli Szagi Mukival.