Amnesty: Törökország háborús övezetbe telepíti vissza a menekülteket

Az erőszakos áttelepítés durván jogsértő, hiszen az Északkelet-Szíriába tervezett biztonsági övezet még nem jött létre – írta pénteki közleményében a nemzetközi jogvédő szervezet.

A dokumentum szerint Ankara az október 9-én megindított északkelet-szíriai török hadművelet előtti hónapokban, tehát még azelőtt, hogy kísérletet tett volna ott az általa tervezett biztonsági övezet kialakítására, a kényszerítés és a megtévesztés eszközeit használva olyan térségbe telepített vissza szíriai menekülteket, amely háborús övezet volt, és ezzel veszélybe sodorta az életüket.

Az Amnesty által július és október között megkérdezett menekültek elmondása alapján a török rendőrök megverték vagy éppen erőszakkal fenyegették meg őket annak érdekében, hogy aláírják az önkéntes hazatérésüket tanúsító nyomtatványt. Anna Shea, a szervezet menekült- és bevándorlásjogi kutatója kiemelte:

„megtévesztő Ankara azon állítása, hogy a szíriai menekültek önként térnek haza olyan területre, ahol továbbra is összecsapások zajlanak.”

Shea hozzátette: Törökország megérdemli az elismerést, amiért több mint 3,6 millió szíriainak nyújt menedéket, de ez nem jogosítja fel arra, hogy a nemzetközi jogot és a saját jogszabályait megsértve konfliktusövezetbe telepítsen embereket.

Orbán szerint Magyarország érdeke, hogy a törökök Szíria felé „engedjék ki” a migránsokat

„Ha az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz.

A szervezet szerint miután nincsenek hivatalos statisztikák, nehéz megmondani, hogy hány embert utasítottak ki így, de a becslések szerint százakat. Mindenesetre jelezték: a maguk részéről 20 esetet dokumentáltak, ezekben több tucat menekültet megkötözött kézzel, autóbuszokkal szállítottak a határ szíriai oldalára. Az érintettek túlnyomó többségében felnőtt férfiak, akiket a dél-törökországi Hatay tartományon keresztül az északnyugat-szíriai Idlíb tartománnyal határos cilvegözüi átkelőhelyhez vittek.

A török hatóságok az érintetteknek azzal indokolták a fellépést, hogy nincsenek nyilvántartásba véve, vagy regisztrációjuk nem az adott tartományba szól. Olyanokat is kiutasítottak azonban, akik tartózkodási helyük szerinti érvényes engedéllyel rendelkeztek — nyilatkozta az Amnesty.

Az AI arra is felhívta a figyelmet, hogy a szíriai menekültek Törökországban őrizetbe vétel vagy kiutasítás veszélyének vannak kitéve, amikor az utcán rendőr igazoltatja őket vagy a bevándorlásügyi hivatalban meg akarják hosszabbíttatni irataik érvényességi idejét.

A török hatóságok szerint eddig 365 ezer szíriai menekült tért haza „teljesen önszántából.”