Orbán szerint Magyarország érdeke, hogy a törökök Szíria felé „engedjék ki” a migránsokat

„Ha az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz.”

Magyarországnak az az érdeke, hogy Törökország Szíria felé nyissa ki a kapukat a migránsok előtt – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Kifejtette: Törökországban több mint hárommillió migráns tartózkodik, és Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, ha a világ nem vállal át a terhekből, ha az Európai Unió nem ad pénzt, akkor ezeket az embereket „kiengedi”.

A migránsok vagy Szíria, vagy Európa felé mehetnek: ahhoz, hogy Szíria felé, vagyis hazafelé induljanak, katonailag stabilizálni kell az ottani területeket, „ha jól értem, ez történt most”, létrehoztak egy biztonsági zónát – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: ha azonban a törökök az Európa felé nyíló kaput nyitják ki, akkor százezerszám fognak érkezni migránsok Görögországba, majd a Balkánra, onnan pedig vagy a magyar, vagy a horvát határhoz.
„Az az elemi magyar érdekünk, hogy ez ne következzen be, Röszkéből egy is elég volt” – fogalmazott Orbán Viktor.

Erdogan megköszönte Orbán kiállását

A kurdok ellen katonai offenzívát folytató török elnök hálás a magyar kormányfőnek, amiért támogatja őt a nemzetközi színtéren.