Erdogan megköszönte Orbán kiállását

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel hétfőn Bakuban, ahová mindketten a Türk Tanács soron következő ülésére érkeztek.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár a találkozó után az MTI-nek kifejtette: a török elnök köszönetet mondott azért, hogy Budapesten a közelmúltban megnyitották a Türk Tanács első európai irodáját.

A kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséről is tárgyaltak, Orbán Viktor pedig azt mondta, nagy várakozással tekint a magyar-török kormányzati csúcstalálkozóra, amelyet november 7-én tartanak Budapesten.

Recep Tayyip Erdogan továbbá megköszönte Magyarország kiállását Törökország mellett a nemzetközi színtéren – közölte Havasi Bertalan.

Mint arról beszámoltunk, az EU-ban a hét elején megütközést keltett, hogy Budapest megvétózta egy olyan közös dokumentum elfogadását, ami tiltakozását fejezte volna ki Törökország – akkor még csak tervezett – északkelet-szíriai katonai manőverével szemben.

Szijjártó Péter elismerte a magyar vétót, de azt azzal indokolta:

 „Törökországban van körülbelül 4 millió bevándorló, menekült, akik kapcsán a törökök azon dolgoznak, hogy visszatérhessenek a hazájukba. És én azt gondolom, hogy globálisan nézve a migrációs politikának azt a célt kellene szolgálni, hogy minél többen, akiknek el kellett menekülniük a hazájukból, visszatérhessenek oda, és ott biztonságos körülmények között élhessenek”.

A találkozón végül Orbán és Erdogan a török elnök legutóbbi budapesti látogatását felidézve megállapították: a felújított és akkor átadott Gül Baba türbéje a török és a magyar polgárok szemében egyaránt közkedvelt helyszín lett a magyar fővárosban – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Miért nem ítélte el Budapest Erdogant az EU-ban?

A magyar lépés azért is érthetetlen, mert bár Orbán Viktor jó viszonyt ápol Erdogannal, Budapest számos alkalommal segítette a szíriai keresztény közösségeket.