Szíriáról egyeztetett Pompeo izraeli villámlátogatásán

Az amerikai külügyminiszter találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, akivel a szíriai helyzetről egyeztettek.

Az Újkelet hírportál szerint a találkozóra azért is kerülhetett sor, mert Donald Trump amerikai elnök Szíriával kapcsolatos politikai irányváltása aggodalmat keltett Izraelben.

„Netanjahu és én eredményes találkozót tartottunk az iráni rezsim rosszindulatú befolyásának leküzdésére tett erőfeszítésekről, valamint a regionális fejleményekről, és az Izrael biztonságával kapcsolatos egyéb kérdésekről”

— írta Pompeo Twitteren a hivatalos találkozót követően. Netanjahu miniszterelnöki hivatala szerint a megbeszélésen Josszi Cohen Moszad-igazgató, Meir Ben Shabbat nemzetbiztonsági tanácsadó, az Egyesült Államok izraeli nagykövete, David Friedman és az USA közel-keleti követe, Jim Jeffrey is részt vett.

https://twitter.com/SecPompeo/status/1185107061228625921

— szögezte le a találkozót követő sajtótájékoztatón az amerikai diplomata.

Netanjahu azt mondta, hogy megvitatták a térségben a „különféle kihívásokat, amelyekkel szembesülünk”, valamint az USA és Izrael közötti kapcsolatok megerősítésére irányuló erőfeszítéseket.

„Remélem a lehető legjobb megoldás születik meg” – mondta az izraeli miniszterelnök az észak-szíriai tűzszüneti megállapodásról a Jediót Aharonót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint. A kormányfő köszönetet mondott Pompeonak és Trumpnak a zsidó államnak nyújtott folyamatos támogatásukért.

„A Közel-Kelet a bajok és a zavargások tengere. De ha van egy dolog, ami szembetűnő, akkor az az Izrael és Amerika közötti szövetség tartóssága, stabilitása és ereje. Arról beszéltünk, hogy ezt még erősebbé tegyük”

— tette hozzá Netanjahu.

Pompeo éjszaka érkezett Izraelbe, elsősorban azért, hogy Szíriáról folytasson tárgyalásokat, miután az amerikai katonákat kivonták a területről és Törökország katonai támadást indított a kurdok ellen. Előtte egy nappal Mike Pence alelnök kíséretében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is találkozott.

A tárgyalás fegyverszünetet eredményezett Törökország és a kurd erők között. Az izraeli rövid találkozó után Pompeo Brüsszelben találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljanak.

Az izraeli vezetők, köztük Netanjahu, elítélték Törökország katonai műveletét és kifejezték szolidaritásukat a kurdokkal, ám nem kritizálták Donald Trump amerikai elnök döntését, hogy kivonja az amerikai csapatokat.

Netanjahu: „Izrael határozottan elítéli a török inváziót”

A zsidó állam egyben kész humanitárius segítséget nyújtani a bátor kurd népnek – nyilatkozta az izraeli miniszterelnök.