A „kurdok elleni népirtás” ellen tüntettek Tel Avivban – videó!

A demonstráció az izraeli nagyváros török nagykövetsége előtt kezdődött, majd a tüntetők az amerikai külképviselet egyik irodájához meneteltek.

Több, mint száz izraeli és kurd tiltakozó gyűlt össze Tel Aviv utcáin kedden, hogy az észak-kelet Szíriában folyó török offenzíva ellen tüntessenek, és a nemzetközi közösséget a „kurdok elleni népirtás” megállítására szólítsák fel.

A demonstráció Törökország nagykövetségénél vette kezdetét, majd a jelenlévők az amerikai külképviselet egyik irodájához meneteltek a város déli részére.

„A kurdok nem terroristák. Ha nem lennének kurdok, az ISIS még mindig ott lenne. Még több bombamerényletet és támadást hajtanának végre a világon. A kurdok megállítottak egy világpusztító katasztrófát. Izrael többet tudna és többet is és kellene tennie”

— mondta a Jerusalem Postnak a helyszínen egy kurd származású férfi, akit a riportban csak Arinak neveznek.

Az esemény szervezője, Yair Fink tartalékos IDF tiszt múlt héten 150 tartalékos izraeli katona aláírásával Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek és Aviv Kochavi vezérkari főnöknek is levelet küldött, amiben katonai és humanitárius segélyek biztosítását kezdeményezték a kurdok számára. Fink Ehud Barak korábbi kormányfő baloldali pártjának aktivistája.

„Nekünk izraelieknek és zsidóknak nem szabad tartózkodnunk, amikor egy másik nemzetet magára hagynak szövetségesei és védelem nélkül marad”

— szerepel a petíció szövegében. „Nagyon jól emlékszünk népünk kiontott vérére, és arra, hogy mi történik akkor, amikor a világ nemzetei nem törődnek egy nép sorsával”.

A török offenzíva múlt heti kezdete óta Izraelben országszerte tüntetések zajlottak a kurdok melletti kiállásként.

Erdogan nem ül tárgyalóasztalhoz terrorszervezettel

Az amerikai Demokrata párt felszólítaná Erdogánt, hogy hagyja abba, Kanada pedig felfüggesztette a fegyverszállításokat török szövetségesének.

Ahogy cikkünkben beszámoltunk róla, Donald Trump amerikai elnök hétfőn újra elutasította a szíriai kurdok megvédését. „Hadd védje meg Szíria és Bassár el-Aszad szíriai elnök a kurdokat, és harcoljon a saját földjéért Törökországgal szemben” – hangsúlyozta az elnök egyik bejegyzésében.

„Részemről rendben, ha valaki segíteni akar Szíriának megvédeni a kurdokat, legyen az Oroszország, Kína vagy Bonaparte Napóleon. Remélem, jól megy majd nekik, mi 7000 mérföldre vagyunk!”

Az EU-s tagországok külügyminiszterei viszont azt követelték luxemburgi tanácsülésükön hétfőn, hogy Törökország azonnal hagyjon fel a hat napja Északkelet-Szíriában kezdett egyoldalú katonai offenzívájával, és vonja vissza haderejét országa területére.

Csak a szégyen

Erdogan nem a menekülteknek akar segíteni, hanem a kurd kérdés végső megoldását készíti elő. Ehhez asszisztál most Magyarország. Seres László publicisztikája.