Trump: „Továbbra is Izrael mellett állunk”

Az amerikai elnök egy szombati kampányeseményen hosszasan beszélt arról, hogy nem akar több közel-keleti háborút. 

Miután Trump kivonta az amerikai csapatokat Szíria északi részéről, a lépését általános elítélés követte, és még leghűségesebb szavazóbázisa is felháborodását fejezte ki. Az elnök egy szombati eseményen megvédte döntését — írja a The Jerusalem Post.

Az elnök washingtoni beszédében felsorolta, hogy hogy mi mindent tett Izraelért, hogy elismerte a Golán feletti fennhatóságát a zsidó államnak és hogy áthelyezte a nagykövetséget Tel-Avivból Izraelbe. „Közeli barátunk és partnerünk Izrael állam, és mi mellette állunk” — jelentette ki Trump.

Az amerikai elnök megvédte a szíriai kivonulást, és kijelentette, hogy gazdasági szankciókkal fog nyomást helyezni Törökországra.

„Nyilvánvalóvá tettem Törökország számára, hogy ha nem teljesítik a vállalásiakat, hogy megvédjék a vallási kisebbségeket és ne engedjék el az általunk elfogott ISIS katonákat, akkor gyors és kemény gazdasági szankciókkal fogjuk őket sújtani”

— mondta az elnök.

Azt is hozzátette, hogy pénteken 50 millió dollárt különített el a szíriai keresztények és más üldözött kisebbségek megsegítésére.

„Egy olyan háborúnak, amelybe fiatal férfiakat és nőket küldünk harcolni és meghalni, kell legyen egyértelmű célja: létfontosságú nemzeti érdekünk kötődjön hozzá, és lássuk, hogy hogyan tudunk majd kilépni a konfliktusból. Nem akarunk 19 évig tartó háborúkban részt venni, ahol a végén mi válunk az ország rendfenntartójává”

— jelentette ki Trump.

Trump szerint feleslegesen ölt dollármilliárdokat az Egyesült Államok a Közel-Keletbe, és értelmetlenül áldozta fel több ezer amerikai az életét, hiszen a térség instabilabb, mint mikor Amerika megérkezett.

Az elnök kijelentette, hogy nincs értelme annak, hogy az amerikai csapatok védjék a török-szíriai határt, mikor a saját mexikói határukat sem tudják megvédeni.

Így fogja Trump Izraelt is cserben hagyni?

Véletlenül se tekintsük paranoiának, ha a zsidó állam elkezdi értelmezni az amerikai elnök kurdoknak szánt üzenetét. Seres László publicisztikája.