Putyin: Oroszországnak kulcsszerepe lehet a Közel-Keleten

Oroszországnak kulcsszerepe lehet a Közel-Keleten, mert jó kapcsolatai vannak mind Iránnal, mind az arab országokkal — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap a szaúdi tulajdonú al-Arabíja televíziónak adott interjújában az MTI szerint. Kitért a térséget érintő több témára is, beleértve a szíriai válságot és az iráni nukleáris programot is.

Az orosz elnök leszögezte, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben nem akarnak konfrontációt Iránnal. Hozzátette azt is, hogy el kell választani Teherán rakétaprogramját a nukleáris programjától.

Putyin elítélte a Saudi Aramco szaúd-arábiai állami olajvállalat két olajterminálja elleni szeptemberi dróntámadásokat, ám hozzáfűzte azt is, hogy nem akar ujjal mutogatni egy országra sem. Hangsúlyozta: Moszkva nem tudja, ki áll a támadás mögött.

A támadások elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek, de az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia Iránt tette felelőssé értük.

Szíriával kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy az arab ország új alkotmányának garantálnia kell minden vallási és etnikai kisebbség jogait.

Méltatta Rijád szerepét is a szíriai válság kezelésében, megköszönve Szalmán szaúd-arábiai király és a trónörökös, Mohamed bin Szalmán „konstruktív szerepvállalását” a polgárháború sújtotta arab ország stabilizációjában.

Putyin elmondta azt is, hogy a szíriai nép együttműködik az arab országban állomásozó, nagyrészt kaukázusi muszlimokból álló orosz csapatokkal.

A szíriai alkotmányozó bizottság a tervek szerint október 29-én ül majd össze. Az új szíriai alkotmány kidolgozását Törökország és Irán is sürgeti, noha a polgárháborúban egymással szembenálló frakciókat támogatnak. A szíriai polgárháborúban Moszkva a Bassár el-Aszad vezette kormányt támogatja, az elmúlt években Rijád azonban többször sürgette Aszad eltávolítását, és támogatta a Damaszkusz ellen harcoló milíciákat is.

Az interjúban az orosz elnök kifejtette azt is, hogy Oroszország egy Izraellel és Egyiptommal létesítendő szabadkereskedelmi övezet létesítésén dolgozik.

Az elnök méltatta kapcsolatait Szalmán királlyal és Mohamed bin Szalmánnal is, és azt mondta, hétfői szaúd-arábiai látogatása válasz a király 2017-es „történelmi” moszkvai látogatására. Ezzel kapcsolatban elmondta, a két ország szorosabbra fűzi egymással az együttműködést gazdasági és kereskedelmi téren is.

A tervek szerint kedden Putyin az Egyesült Arab Emírségekbe utazik tovább.

Miért is harcolnak az oroszok Szíriában?

Izraelben a konszenzus az, hogy a zsidók nem engedhetik meg maguknak, hogy az oroszok az ellenségeikké váljanak. Eperjesi Ildikó elemzése.