A török zsidók támogatják a szíriai offenzívát — állítja az állami propaganda

A török állami híroldal, a TRT World azt állítja, hogy a törökországi zsidók támogatják az ország „terror elleni offenzíváját.” 

Erdogan állami propagandája a szíriai kurd területek elleni támadást „terrorellenes” narratívába csomagolja. A nemzetközi közösség ellenkezése mellett akad pár támogató hang is. A TRT World a török állami híroldal szerint a törökországi vallási kisebbségek az akció mellett állnak.

A török rabbinátus vezetője, Türk Yahudi Toplumu a Twitteren fejezte ki támogatását:

„Sok sikert kívánunk a mi dicső hadseregünknek az államunk elleni terror legyőzésében. „

Türk Yahudi Toplumu on Twitter: „Devletimizin ve şanlı ordumuzun terörle olan mücadelesinde başarılar diliyoruz🇹🇷🇹🇷 #BarisPinariHarekati / Twitter”

Devletimizin ve şanlı ordumuzun terörle olan mücadelesinde başarılar diliyoruz🇹🇷🇹🇷 #BarisPinariHarekati

A török zsidóság száma 25 ezer fő, akik nagy része Isztambulban él, ahol már évszázadok óta van zsidó közösség. Az oszmán időkben a zsidóság viszonylag jó státuszt élvezett, amiről a török vezetés szeret megemlékezni. Erdogan például idén is boldog újévet kívánt a török zsidóságnak, akik ezt meg is osztották hivatalos honlapukon.

A propaganda ellenére egy 2018-as felmérés szerint a zsidókra irányul a legtöbb gyűlöletbeszéd a török médiában.

A török állami álláspont szembeállítja Izraelt és saját törökországi zsidóságát: az Izrael-ellenes narratíva szerint a zsidó állam azért támogatja Kurdisztán létrehozását, mert a saját régiós ambícióinak szerezne így szövetségest.

Erdogan elnök rendszeresen szidja Izraelt, legutóbb az ENSZ-közgyűlésben nácizta le az izraelieket. A zsidóság és Erdogan furcsa viszonyát jellemzi, hogy a gyűlölködő retorika ellenére több rangos amerikai zsidó vezető találkozott a török elnökkel az ENSZ-közgyűlés alatt.

A török propaganda több közel-keleti szír és iraki keresztény egyházi vezetőt is idézett, akik szintén támogatják a kurdok elleni támadást.

Veszíthet Trump az evangéliumi keresztények támogatásából a kurdok kapcsán

Pat Robertson kemény kritikával illette az elnököt, aki szerinte „mennyei mandátumát” veszélyezteti a „diplomáciai történelem legsokkolóbb hibájával.”