750 ISIS-családtag szökött meg egy szíriai táborból

A kurd vezetés információi szerint a katonáik által őrzött táborban lázadás tört ki és több száz ISIS-családtag szökött meg. 

A menekülttáborban fenntartottak egy elkülönített részt, ahol főleg nők tartózkodtak, akiknek terrorista férjeit vagy megölték, vagy más börtönökbe őrzik. A kitörés megerősíti a félelmeket, hogy a török offenzíva okozta káoszban az ISIS újra magához ragadhatja a hatalmat — számolt be a The Guardian.

Miután az Egyesült Államok kivonta a szíriai-török határ mentén állomásozó csapatait, Törökország megindult Szíria felé. A hírek szerint a korábban amerikai támogatású Szír Demokratikus Erők (SDF) egyre nagyobb veszteségeket szenvednek a törökök elleni harcokban.

A kurdok által őrzött Ain Issa táborban, ahol a kalifátushoz köthető több száz gyereket és nőt őriztek, vasárnap azután tört ki pánik, hogy becsapódott egy török lövedék. A kurd beszámolók szerint több civilről kiderült, hogy beépített ISIS-tag és a bomba okozta káoszban rátámadtak az őrökre, így sikerült a nőknek és a gyerekeknek megszöknie.

A táborban 13 ezer civil is tartózkodik, akik a szíriai polgárháborúban veszítették el az otthonukat, őket állítólag az amerikaiak szállítják tovább.

A török előrenyomulás miatt mindössze öt nap leforgása alatt 150 ezer embernek kellett elmenekülnie.

Tényleg kiszabadult az Iszlám Állam néhány terroristája

Az öt terrorista a törökök által bombázott Kamisla városának börtönéből szökött meg.