Tényleg kiszabadult az Iszlám Állam néhány terroristája

Amitől politikusok és szakértők is tartottak, ma délután bekövetkezett: az északkelet-szíriai Kamisli városának börtönéből öt ISIS-terrorista megszökött egy közeli török bombázás után.

Az ellenzéki Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője megerősítette, hogy a többségében kurdok lakta, jelentős keresztény közösséggel is rendelkező Kamisla városának börtönéből szökött meg az Iszlám Állam öt terroristája – írja a brit Independent.

Mindeközben a törökök által támadott régió egyik táborában lázadás tört ki, és az ISIS-hez köthető nők felgyújtották a sátrakat, botokkal és kövekkel támadták a biztonsági erők irodáit. Az al-Hol táborban a külföldiek részlegében tört ki a zavargás, amelyben a korábbiaknál több ember vett részt.

Túszok mögül alkudoznak az Iszlám Állam utolsó bekerített harcosai

Az „Iszlám Állam” terrorszervezet több mint 300, nagyrészt külföldi dzsihadistája tárgyalások segítségével igyekszik kijutni a délkelet-szíriai Baghúz településéből, amelyet körbekerítettek a nyugati támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái- jelentették hírügynökségek hétfőn szíriai aktivistákra és a tárgyalásokat megfigyelő forrásokra hivatkozva.

Mint arról beszámoltunk, nemcsak politikusok, biztonságpolitikai szakemberek is nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a török offenzívát lehetővé tevő amerikai csapatkivonást a szír-török határról, ahol akár még az ISIS-terroristái is új esélyt kaphatnak – Putyin aggodalmaival ellentétben éppen orosz közreműködéssel.

Az orosz elnök éppen erre figyelmeztetett órákkal a fenti eset előtt. Vlagyimir Putyin közölte, kiszabadulhatnak az Iszlám Állam terroristái a kurd milíciák által ellenőrzött övezetekből az Északkelet-Szíriában indított török offenzíva következtében.

„Szíria északi részének olyan övezetek vannak, amelyekben a terrorszervezet harcosai összpontosulnak. Ezek mindeddig kurd harci alakulatok ellenőrzése alatt álltak. Most benyomul oda a török hadsereg, a kurdok elhagyják ezeket a táborokat, ők (a terroristák) pedig egyszerűen szétszéledhetnek” – mondta.

Török offenzíva: mi lesz, ha kiszabadulnak a terroristák?

A török hadsereg bombázásaiban már több mint 11 – más források szerint: száznál is több – ember meghalt, köztük gyerekek is, és sokan megsebesültek.