Irán is kiakadt a török invázióra

A teheráni külügy élesen bírálta és mértéktartásra szólította fel Törökországot a kurdok ellen indított szíriai agressziója miatt.

A The Times of Israelben idézett hivatalos iráni külügyi közlemény szerint Teherán aggódik a török támadások miatt, és Szíria nemzeti szuverenitásának, valamint területi integritásának tiszteletére szólította fel Erdogan kormányát.

Mohammad Javad Zarif kollégájával, Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel telefonon folytatott egyeztetéseket a kialakult szituáció orvoslásával kapcsolatban.

A beszámolók szerint Zarif hangsúlyozta, hogy a biztonságos, stabil Szíria mindkét fél érdeke, és a terrorizmussal szembeni küzdelemre kell összpontosítania a feleknek.

A Törökország által a szíriai kurd milíciák ellen indított katonai művelet „nagyarányú emberi áldozatokat és komoly anyagi károkat” fog okozni – figyelmeztetett egy közleményben az iráni külügyminisztérium. Irán megérti Törökország biztonsággal kapcsolatos aggályait, de úgy véli, hogy egy katonai akció „nem fog enyhíteni” ezen a helyzeten – fogalmazott a tárca.

Trump amerikai és Erdoğan török elnök magyar idő szerint hétfő hajnalban egyeztetett telefonon a szíriai kurd helyzetről, ami után hivatalos bejelentés nem történt, de megindult az amerikai csapatkivonás. Mindez zöld utat adott a korábban csak napok múlva várt török offenzívának.

Megindultak a törökök a kurdok ellen

A török légierő hétfő este csapást mért a szíriai kurd fegyveres koalíció északkelet-szíriai főhadiszállása ellen.

A külügyminiszterek telefonos egyeztetésén az iráni diplomata emlékeztetett: mindkét félnek az asztanai, 1998-as egyezményhez kell igazodnia, és nyomatékosította, hogy a török fegyveres akciók csak ideiglenesek lehetnek.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán azt mondta, hogy a stabilitás Szíria északi részén csakis a szíriai hadseregtől függ, és a kurdoknak támogatniuk kell az Aszadhoz hű erőket.

Erdogán korábban egyértelműsítette, hogy a kurdok egyik fegyveres szervezetétől, a Kurd Nép Önvédelmi Egységétől mindenképpen meg akarja tisztítani a szíriai határt. Szerinte ez a militarista társaság egyik fő politikai ellenségének, Abdullah Öcalan politikai szervezetének „terrorista egysége”.

A török offenzívát több ország, köztük számos arab állam is elítélte. Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei szombaton Egyiptom kérésére rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák – mint fogalmaznak – „az Arab Liga egyik tagállamának szuverenitása elleni elfogadhatatlan támadást”.

Robbanás történt egy iráni tartályhajón pénteken a szaúdi partoknál – jelentette az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. Szakértők terrortámadásra gyanakszanak, az iráni állami olajtársaság (NIOC) közleményében azt írta: két rakétatalálat érte a tankert.

A társaság közlése szerint a legénység egyik tagja sem sebesült meg, s tűz nem keletkezett a hajón, amely stabil és irányítható maradt. Az iráni olajtársaság tulajdonában álló tartályhajó Dzsiddától mintegy száz kilométerre volt, amikor a két robbanás történt.