A brit külügy szerint is a térség destabilizálásával fenyeget a török katonai akció

A brit külügyminiszter szerint a térség destabilizálásának veszélyével jár a szíriai kurd erők ellen indított török hadművelet.

Dominic Raab külügyminiszter a tárca által szerda este kiadott nyilatkozatában közölte: súlyos aggályai vannak Törökország egyoldalú katonai akciójával kapcsolatban.

Raab szerint a művelet a térség destabilizálása mellett csak még tovább mélyíti az emberi szenvedést, és alááshatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni fellépés eredményeit.

A brit külügyminiszter szerint a kollektív figyelmet az Iszlám Államra kellene összpontosítani.

Dominic Raab hangsúlyozta: Törökország komoly nagyvonalúságról tett tanúbizonyságot a rengeteg szíriai menekült befogadásával. Nagy-Britannia azonban nem fogja támogatni a menekültek visszatérését célzó terveket mindaddig, amíg nincsenek meg a feltételei a menekültek önkéntes és biztonságos hazatérésének – áll a szerdai nyilatkozatban.

A Downing Street tájékoztatása szerint

Boris Johnson brit miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök is tárgyalt szerda este telefonon a szíriai török offenzíváról, és mindketten súlyos aggodalmuknak adtak hangot a katonai akció és a humanitárius katasztrófa kockázata miatt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter közösségi portálon szerdán jelentette be, hogy Törökország szíriai szövetséges milíciája közös hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.

Az államfő azt írta, hogy a beavatkozás a Béke Forrása (Baris Pinari) fedőnevet kapta.

Az NTV török hírtelevízió szerint a tüzérség és a légierő adott le lövéseket kurd célpontokra, amelyek a helyszíni felvételek alapján kigyulladtak. Szárazföldi csapatok egyelőre nem léptek Szíria területére az NTV szerint.

A török védelmi minisztérium csak annyit közölt, hogy a hadművelet helyi idő szerint 16 órakor indult meg.

A védelmi minisztérium egy későbbi közleményében megfogadta: mindent megtesz annak érdekében, hogy civileknek és ártatlan embereknek, történelmi és vallási emlékeknek, valamint az infrastruktúrának és a térségben tartózkodó szövetséges országok egységeinek ne essen bántódása.

Az Anadolu török állami hírügynökség azt jelentette, hogy 120 kilométerrel nyugatabbra, a délkelet-törökországi Akcakaléval szemben található Tell-Abjadot is lőni kezdte a tüzérség.

Egy későbbi Anadolu-jelentésből az is kiderült, hogy

török F-16-os vadászbombázók a határtól 30 kilométeres mélységben is csapást mértek egyes szíriai célpontokra. Bombázták Áin Ísza körzetben a Rami légitámaszpontot, annak lőszerraktárát, továbbá az Aluk, Musztel, Eszadije, Fender és Husán falvaknál található ellenséges hadállásokat, de támadást hajtottak végre a Rász-el-Ain, Derik és Kámislíje körzetekben is.

Erdogan kifejtette: a hadművelet célja a béke megteremtése a térségben, valamint annak a „terrorfolyosónak” a megsemmisítése, amelyet Törökország déli határa mentén „próbáltak” létrehozni. Hozzátette: Törökország biztonsági övezet hoz létre a térségben, így biztosítva a szíriai menekültek hazatérését. A török elnök azt is leszögezte, hogy Ankara megőrzi Szíria területi integritását, és kimenti a helyieket a terrorizmus „karmából”.

Erdogan a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milíciát nevezte meg Ankara szíriai szövetségeseként, amely a múlt héten jött létre Északnyugat-Szíriában a törökbarát Nemzeti Felszabadítási Front (NLF) és a Nemzeti Hadsereg (NA) nevű ernyőszervezetek egyesüléséből.

Legalább két civil meghalt és ketten megsebesültek szerdán a török légicsapásokban Szíria északi részén – közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd fegyveres ernyőszervezet, amelytől Ankara meg akarja tisztítani a szíriai határtérséget. A szíriai kurd harcosok a török offenzíva nyomán leállították az Iszlám Állam elleni műveleteket.

Az SDF szerint Törökország heves bombázásokat folytat civilek házai ellen a régió számos településén.

Szíriai családok menekülnek a bombázás elől az északkelet-szíriai Rasz al-Ajn településen 2019. október 9-én. Fotó: MTI

Az SDF koordinációs és műveleti központja beszámolt arról, hogy repüléstilalmi zóna létrehozását kérik az Egyesült Államoktól és a koalíciótól „az ártatlan emberek elleni támadások megakadályozása érdekében”.

Eközben a SANA szíriai állami hírügynökség arról számolt be, hogy az SDF tagjai egy sor olajfúrótornyot gyújtottak fel az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban.

A kurd hatóságok korábban általános mozgósítást rendeltek el a térségben a török offenzíva veszélye miatt.

Az SDF közölte, hogy már menekülthullám alakult ki a civil lakosság körében, további részletekkel azonban nem szolgált.

Az EFE spanyol hírügynökség szerint Törökország arra törekszik, hogy ellenőrzése alá vonjon egy 32 kilométer széles és 480 kilométer hosszú sávot a Szíriával közös határ mentén az Eufrátesztől Irakig, amelyet az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveres csoport tart ellenőrzés alatt.

Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet nemcsak Törökország, hanem az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekint.

„Az Egyesült Államok nem támogatja ezt a támadást, és világossá tette Törökország számára, hogy ez a hadművelet rossz ötlet” – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.     

Emlékeztetett arra, hogy Törökország kötelezettséget vállalt a civilek, a vallási kisebbségek, köztük a keresztények védelmére és egyben annak biztosítására, hogy nem alakul ki humanitárius válság.

Trump mégsem hagyja magukra a kurdokat

Washington anyagi eszközökkel és fegyverekkel támogatja majd a szíriai kurdokat, és utalást tett a török gazdaság sebezhetőségére.

Az EU felszólítja Törökországot és a többi harcoló felet, hogy azonnal állítsák le offenzívájukat – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus hangsúlyozta, hogy amennyiben Ankara nem vet véget az offenzívának, az EU nem fogja finanszírozni a harcok térségében tervezett biztonsági övezet létrehozását.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy a szíriai konfliktus tartós megoldása nem érhető el katonai úton.

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Egyiptom is elítélte Törökország szerdán megindított szíriai katonai műveletét.

A holland külügyminisztériumba a nap folyamán bekérették a török nagykövetet. Egyiptom az Arab Liga rendkívüli ülésének összehívását szorgalmazta.

Török fenyegetés: Európa kiakadt, a kurdok hátba szúrásról beszélnek

Az Egyesült Államok már ki is vonta katonáit két megfigyelőállomásról, és közölte: nem védik meg a szíriai kurdokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár kijelentette, hogy a katonai műveletnek teljes egészében tiszteletben kell tartania az ENSZ Alapokmányát és a nemzetközi emberiességi jogot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint Törökországnak vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban elért sikereket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólította Erdogant, hogy alaposan mérlegelje a helyzetet Szíriában, és az ott megindított katonai művelettel ne okozzon kárt a közös erőfeszítéseknek és a válság politikai rendezésének.