Történelmi megegyezés várható Izrael és az Öböl-menti arab országok között

Az izraeli külügyminiszter megerősítette, hogy folyik a tárgyalás az Öböl-menti országokkal, hogy „véget vessenek a konfliktusnak és polgári együttműködést valósítsanak meg a békeszerződések aláírása előtt.”

Jiszrael Katz, Izrael állam külügyminisztere vasárnap megerősítette, hogy több arab országgal is tárgyalnak úgynevezettet „meg nem támadási” szerződés aláírásáról. A politikus szerint a hivatalos lépés véget vethet az Öböl-menti országok és Jeruzsálem konfliktusának — írja a Times of Israel. 

„Az elmúlt időben, a miniszterelnök támogatásával egy olyan diplomáciai kezdeményezést igyekeztem végrehajtani, hogy meg nem támadási egyezményeket írjunk alá az Öböl-menti országokkal”

— írta Katz a Twitteren.

A külügyminiszter hozzátette, hogy a megegyezések után elindítanának egy „polgári együttműködést, a békeszerződések aláírása előtt.” Ezzel Katz láthatóan tudomásul vette, hogy egyetlen arab ország sem fogja felvenni a diplomáciai kapcsolatot Izraellel addig, míg a palesztin-kérdés meg nem oldódik.

Katz elmondta, hogy az ENSZ-Közgyűlés alatt több arab külügyminiszternek is előadta a tervet, amelyről először az izraeli televízióban számoltak be.

Jiszrael Katz (balra) és Khalid bin Ahmed Al-Khalifa bahreini külügyminiszter (jobbra) Washingtonban. Fotó: The Times of Israel

Az izraeli televízióban leadott szombat esti riport szerint az arab országok több területen is készek lennének az együttműködésre, amelynek oka az Irántól való félelem.

A Channel 12 forrásai szerint a megegyezés tervezet tartalmazza, hogy Izrael és az Öböl-menti országok „barátságos kapcsolatokat alakítsanak ki” és arról is megegyeznének, hogy nem kötnek egymás ellen katonai szövetséget.

A tervezet ezenkívül tartalmazza a gazdasági kapcsolatok előremozdítását és a terror elleni együttműködést is.

Katz Netanjahu helyett vett részt az ENSZ-közgyűlésen, miután a miniszterelnök a koalíciós tárgyalások miatt kénytelen volt Izraelben maradni, pedig úgy volt, hogy Netanjahu Donald Trumppal fog tárgyalni egy új amerikai-izraeli biztonsági megegyezésről.

Katz, aki nemcsak a külügyért, hanem a hírközlésért is felel az izraeli kabinetben, idén már kétszer találkozott magas rangú arab vezetőkkel. Júliusban egy meg nem nevezett emirátusi tisztviselővel találkozott Abu-Dzabiban, múlt hónapban pedig az amerikai külügyminisztérium rendezvényén találkozott a bahreini külügyminiszterrel.

Korábban Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete is hasonló tárgyalásokról nyilatkozott a Jerusalem Postnak. 

Az izraeli külügymniszter az ENSZ előtt mondott beszédében kiemelte, mennyire fontos, hogy Izrael és az arab államok kapcsolata normalizálódjon, s ezt maga Trump elnök is megemlítette a saját felszólalásában.

„Nincsenek konfliktusaink az Öböl-menti államokkal, hanem közös biztonsági érdekeink vannak az iráni fenyegetéssel szemben. (…) Bízom benne, hogy ez az együttműködés, ahhoz fog vezetni, hogy békeszerződéseket írunk alá, ahogy ezt korábban Egyiptommal és Jordániával is megtettük”

— mondta Katz az ENSZ-közgyűlésen.

Megbénult az izraeli diplomácia

A pénzügyminisztérium leállította a külügy finanszírozását, mivel túllépték a pénzügyi keretüket.