Az ellenségem ellensége a barátom?

Danny Danon, Izrael ENSZ nagykövete azt állítja, Izrael és több arab ország összedolgozott az ENSZ-közgyűlés alatt, hogy meggyőzzék a nagyhatalmakat az iráni fenyegetésről. 

Izrael és több arab ország kapcsolata váratlan pozitív fordulatot vett mióta Irán nukleáris ambíciókra tört. Az évtizedes ellenségeskedés nem múlt el, nem kezdtek diplomáciai kapcsolatok kiépülni viszont elindult egy félhivatalos koordináció a zsidó állam és a szunnita arab országok között, amelynek célja Irán kordában tartása. Ennek a részleteiről számolt be Danny Danon a The Jerusalem Postnak adott interjúban.

„Miközben az európaiak futkároztak, hogy valahogy összehozzanak egy találkozót Trump elnök és és Rohani között, Izrael és több arab ország azon dolgozott, hogy „leleplezzék az irániak valódi arcát”

— mondta Danon.

Ez már nem ugyanaz a harc, mint a 2015-ös atomalku aláírása előtt volt. Akkor egyedül Izrael vállalta, hogy kiáll az iráni üzlet ellen az arab országok a háttérben maradtak. Ma ez már másképp van és így a zsidó állam meglepő szövetségesekre lelt háttér egyeztetések során.

Múlthéten például Szaúd-Arábia Öböl-országokért felelős minisztere Thamer al-Shabhan és az Egyesült Arab Emírségek amerikai nagykövete Yousef Otaiba részt vett egy az iráni nukleáris fenyegetésről szervezett New Yorki konferencián, amin ott volt Izrael amerikai nagykövete Ron Dermer. Ez Danon szerint néhány éve nem történhetett volna meg.

Az izraeli ENSZ nagykövet elárulta, hogy Izrael több Irán elleni akcióra is készül a nemzetközi szervezetben, aminek ugyan nem társszponzorai az arab országok, de más formában együttműködnek az izraeli kezdeményezésekkel.

Az iráni támadás a szaúdi olajlétesítményen Danon szerint megváltoztatta az országok hozzáállását:

„Mivel a támadás hatással volt az olaj árára, az ügy többé nem csak egy helyi ügy a síiták és a szunniták között, hanem egy olyan dolog, amely az egész világ gazdaságára hatással lehet”

— mondta az ENSZ nagykövet.

A támadás valóságosabbá tette a fenyegetést a környező muszlim országok számára.

Dannon szerint a támadás megosztotta az európai álláspontot. Az egyik oldalon ott vannak a franciák, akik mindenáron jó kapcsolatot akarnak a perzsa állammal, a másik oldalon pedig ott van az Egyesült Királyság, ami realisztikusabban áll hozzá a kérdéshez.

A nagykövet kiemelte, hogy milyen kevés szó esett a palesztin kérdésről.

„Trump elnök egyszer sem említette meg őket. Most mindenki a klímaváltozással és Iránnal van elfoglalva, ezek voltak az ENSZ közgyűlés fő témái”

— jelentette ki a diplomata.