Trump az ENSZ-ben: „A jövő nem a globalistáké, hanem a hazafiaké”

Az amerikai elnök felszólította a közel-keleti államokat, hogy normalizálják a kapcsolataikat Izraellel, de a nagy béketervét meg sem említette. 

Trump azzal kezdte a beszédét, hogy felszólította a szabad világ országait, hogy térjenek vissza nemzeti gyökereikhez.

„A szabad világnak meg kell ragadnia nemzeti alapjait. Nem szabad megkísérelnie eltörölni, vagy valami mással helyettesíteni ezeket” – kezdte beszédét Trump. „Ha körülnézünk ezen a nagy és csodálatos bolygón, az igazság nyilvánvaló: ha szabadságot akarsz, légy büszke az országodra! ragaszkodj a nemzeti szuverenitásodhoz! És ha békét szeretnél, szeresd a nemzetedet!”

2019. szeptember 24. Trump az ENSZ-Közgyűlésen. Fotó: Youtube screenshot

A beszédet a Brexittel folytatta és kijelentette, az Egyesült Államok nagyszerű gazdasági üzletet fog kötni , ha a britek végre kilépnek az Európai Unióból.

Ezt követően a Kínával való gazdasági tárgyalásokra tért ki. Szerinte a kínai fél megszegte azt az ígéretét, hogy reformokat hajt végre. Egy rakás panaszt sorolt fel a keleti nagyhatalommal szemben, de nem hangzott el komoly fenyegetés.

Iránt a „békeszerető országok legnagyobb fenyegetésének” nevezte. „A rezsim elpazarolja a nemzete pénzét és jövőjét egy fanatikus célért, hogy az nukleáris fegyverekhez jussanak – mondta Trump. Majd hozzátette: „Egyetlen ország sem támogathatja Irán vérszomját”. Az elnök még keményebb szankciókkal fenyegette meg a perzsa államot.

Röviden kitért Észak-Koreára, ami szerinte tele lenne potenciállal, de előbb meg kell szabadulnia nukleáris fegyvereitől.

Izraelre röviden tért csak ki, és felszólította a zsidó állam szomszédait, hogy normalizálják a kapcsolatukat Izraellel. A béketervét nem említette meg.

Trump kevert némi belpolitikát a beszédébe, mikor a határvédelem fontosságáról beszélt és arról, hogy minden országnak joga van megvédenie a határait. Az elnök egyik fő kampányígérete a 2016-os választásokkor egy fal építése volt az amerikai-mexikói határra. Az Egyesült Államok déli határa népszerű belépési pontja a Dél-Amerikából érkező illegális bevándorlóknak.

„Üzenetem van a nyitott határok aktivistáinak, akik a társadalmi igazságosság köpönyegével fedik be magukat: a politikátok nem igazságos. A politikátok kegyetlen és gonosz”

– jelentette ki az elnök.

„Ha eljutsz a határunkig, nem engedünk be. Visszafordítunk az otthonod felé. Nem engedünk be az országba, mert amíg én vagyok az Egyesült Államok elnöke, addig betartjuk a törvényeket és megvédjük a határainkat”

– szólt Trump az Amerikába induló illegális bevándorlókhoz.

Trump kitért a nők és az LMBT emberek jogaira is, és kijelentette, minden embernek joga van ahhoz, hogy méltóságban éljen.

Az amerikai elnök beszédében utalt a közösségi médiákban tapasztalt cenzúrára is.

„Egyetlen szabad társadalom sem engedheti meg, hogy a közösségi média óriások elnémítsák az emberek hangját. A szabad embereknek sem szabad támogatniuk saját szomszédaik elnémítását, eltörlését vagy feketelistára tételét”

– jelentette ki Trump.