Szívrohama volt Bernie Sandersnek — vége az elnöki reményeknek?

A szenátor orvosai megerősítették, hogy a politikusnak szívinfarktusa volt, ami miatt felmerül a kérdés, hogy Sanders marad-e, vagy hamarosan kilép a demokrata jelöltségért folytatott versenyből. 

A 78 esztendős szenátor pénteken hagyta el a kórházat és néhány órával később már videóüzenetben biztosította követőit, hogy folytatja a kampányt. Az orvosai hivatalos közleményben megerősítették, hogy Sanderst szívroham miatt kezelték — írja a France24. 

A jelöltek egészségügyi állapota és alkalmassága fontos része az amerikai elnökválasztási kampányoknak. Először Ronald Reagan újraválasztási kampányánál merült fel, hogy a hetvenhárom éves republikánus elnök már túl idős ahhoz, hogy az Egyesült Államokat vezesse. Azóta divattá vált, hogy a jelöltek teljes egészségügyi átvilágítást végeztetnek, amit aztán nyilvánosságra is hoznak.

Hillary Clinton kampányára is negatív hatással volt, mikor videóra vették, hogy 2016. szeptember 11-én elájult egy megemlékezés után. John McCain 2008-as kampányakor pedig ez volt az egyik leggyakrabban felhozott érv a republikánus veterán politikus ellen, hogy túl öreg, annak ellenére, hogy teljesen megfelelő volt az egészségügyi állapota.

Bernie Sandersnek már márciusban volt egy kisebb balesete, mikor beverte a fejét egy zuhanyzókabin ajtajába, de a sérülései akkor nem voltak súlyosak.

Eddig inkább Joe Bidennel kapcsolatban merültek fel kételyek, hogy elég erős-e a versenyhez, miután rendszeresen elkalandozik és sokszor elveszti a fonalat beszéd közben.

Sanders egyenlőre úgy tűnik, visszatér a versenybe, de kérdéses marad, hogy a sajnálatos epizód milyen hatással lesz már eddig is rohamosan csökkenő népszerűségi számaira.

Bernie Sanders felfüggesztette elnökjelölti kampányát

A Demokrata Párt egyik legismertebb elnökjelöltje egészségügyi okok miatt függeszti fel határozatlan ideig korteshadjáratát.