Trump „az ellenszegülés, az obstrukció és az eltussolás útját választotta”?

Idézést küldtek a Fehér Háznak a Donald Trump elleni alkotmányos vádemeléshez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok az amerikai elnök és az ukrán államfő nagy vihart kavaró júliusi telefonbeszélgetése ügyében.

A demokrata többségű alsóház külügyi, hírszerzési és ellenőrzési bizottságai azután adták ki a formálisan Mick Mulvaney kabinetfőnöknek szóló idézést, hogy lejárt a Fehér Ház számára adott határidő a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban kért információk önkéntes átadására, és az elnöki hivatal nem tett eleget a bizottsági kérésnek.

„Csaknem egy hónapnyi időhúzás után egyértelműnek tűnik, hogy az elnök az ellenszegülés, az obstrukció és az eltussolás útját választotta”

– fogalmaztak közös közleményükben a testületek elnökei péntek este. Trump a nap folyamán korábban azt mondta, nem biztos, hogy együtt fog működni a vizsgálattal, „ez az ügyvédeken múlik”.

A republikánus elnök ellen azért indult meg az alkotmányos felmentését célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálat, mert egyes vélemények szerint nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán államfőre annak érdekében, hogy Ukrajnában induljon vizsgálat a demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, az alelnökként az Egyesült Államok Ukrajna-politikáját alakító Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban.

A képviselőház bekéri a Fehér Háztól az ukrán elnökkel folytatott beszélgetés dokumentumait

Jelentette be Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke szerdán.

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára.

A Fehér Ház egy egyelőre ismeretlen bejelentő panasza nyomán nyilvánosságra hozta Trump és Zelenszkij július 25-ei telefonbeszélgetésének vázlatos leiratát, a képviselőházi bizottságok azonban további, részletes információt követelnek.

Az elnöki hivatalnak szóló idézés kiadását követően pár órával a The New York Times című újság azt írta, hogy

egy másik ember – ugyancsak hírszerzési körökből – szintén fontolgatja, hogy bejelentést tesz. A tekintélyes lap az ügyet ismerő két forrásra hivatkozva hozzátette, hogy ennek az esetleges szivárogtatónak közvetlenebb információi vannak Donald Trump Ukrajnával kapcsolatos dolgairól.

Az újság szerint a potenciális bejelentőt meghallgatta a hírszerző szervek főellenőre, hogy összevesse információit az első szivárogtató állításaival.

A három képviselőházi bizottság elnöke, Adam Schiff, Eliot Engel és Elijah Cummings pénteken Trump alelnökétől, Mike Pence-től is bekért Ukrajnával kapcsolatos dokumentumokat. Szerintük felvetődött a kérdés, vajon volt-e az alelnöknek „bármiféle szerepe az elnök erőteljes üzeneteinek továbbításában az ukrajnai elnökhöz”.

A bizottságok október 15-éig adtak időt a dokumentumok átadására.

Az amerikai sajtó úgy tudja, Mike Pence stábjának egyik tagja is jelen volt a júliusi telefonbeszélgetésnél, de a bizottságok az alelnök és Volodimir Zelenszkij szeptember 1-jei varsói beszélgetéséről is információkat akarnak.

A három képviselőházi testület a jelenleg európai körúton lévő Mike Pompeo külügyminisztert is beidézte. Ugyanígy idézést kapott Rudy Giuliani volt New York-i polgármester, Trump személyes ügyvédje is, figyelmeztetve őt, hogy ha visszautasítja a megjelenést, vagy egyszerűen nem vesz róla tudomást, az „bizonyíték lesz” a képviselőház vizsgálatának akadályozására, és annak következményei lesznek.

Trump impeachment inquiry intensifies

The impeachment inquiry into U.S. President Donald Trump intensified Friday with the subpoena of White House documents and growing criticism from some Republ…

Közben az amerikai sajtóban egymás után jelennek meg részletek Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium Ukrajnával foglalkozó, múlt héten lemondott különmegbízottjának szerdai, zárt ajtók mögött tartott képviselőházi bizottsági meghallgatásáról.

Volker nem csupán a törvényhozók kérdéseire válaszolt, hanem dokumentumokat – feljegyzéseket, írásbeli telefonos üzenetekről (SMS) készült leiratokat is – átadott. A demokrata képviselők ezek egy részét pénteken nyilvánosságra hozták.

A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai kormányzat egy esetleges Trump-Zelenszkij találkozó lehetőségének megcsillantásával próbált nyomást gyakorolni Ukrajnára annak érdekében, hogy Kijev vizsgálja meg Joe Biden volt alelnök és jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és fia ukrajnai üzleti ügyeit.

A demokratáknak megvan a többségük a képviselőházban az impeachment eljárás lefolytatásához, a törvényhozás felsőházában, a szenátusban viszont a republikánusok vannak többségben, és valószínűtlennek tűnik, hogy elpártolnának az elnöktől.

Kilövési engedély Trumpra, síri csend Bidenről

Biden nem kért, nem udvariasan nyomást gyakorolt, mint most Trump, hanem zsarolva követelt, sikerrel. Seres László publicisztikája.