Teherán: Izraelnek való kémkedés gyanújával tartóztattak le egy orosz újságírónőt

A Pravda, a GQ és a Foreign Policy magazin oknyomozó munkatársaként cikkeinek fő témája az öngyilkos merénylők voltak.

Bekérették az orosz külügyminisztériumba Irán moszkvai nagykövetét Julija Juzik orosz újságíró teheráni őrizetbe vétele miatt — közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki Facebook-bejegyzésében.

Mehdi Szanai misszióvezetőt Zaharova szerint a történtek körülményeinek operatív tisztázása és az orosz állampolgár jogainak védelme céljából hívták be. Korábban az iráni fővárosban működő orosz nagykövetség azt közölte, hogy Juziktól nem kapott előzetes értesítést a beutazási szándékáról, mint ahogy arról sem, hogy útlevelét a teheráni repülőtéren szeptember 29-én elvették.

Az újságírónőt az iráni hatóságok október 2-án egy teheráni szállodában vették őrizetbe, amiről az orosz felet nem tájékoztatták. Az izraeli titkosszolgálatokkal való együttműködéssel vádolták meg. Bírósági tárgyalása sajtóértesülések szerint szombaton kezdődik.

Exférje, Boris Voitsekhovsky orosz újságíró Facebookon azt írta, Yuzik évekkel ezelőtt tudósítóként dolgozott Iránban és egy meghívásra tért vissza múlt héten az országba — derül ki az Ujkelet.live cikkéből.

Juzik a Komszomolszkaja Pravda című bulvárlap rosztovi tudósítói irodájának és az orosz Newsweek hetilap, a GQ és a Foreign Policy magazin riportere is volt. 2003 óta írói és oknyomozói tevékenységet is kifejtett, könyvet adott ki Allah menyasszonyai címmel, a csecsen női öngyilkos merénylőkről, illetve a Beszlani szótárt. Első alkotását kilenc idegen nyelvre lefordították.

Több mint tíz éve dolgozott a Kaukázusban és kedvelt témái voltak Csecsenföld és a helyi terrorizmus. Utolsó könyve amin dolgozott az öngyilkos merénylők radikalizálódási folyamatáról szólt volna.

Irán beismerte, hogy őrizetbe vett három ausztrál állampolgárt

Az ausztrál külügyminisztérium előre figyelmezteti az Iránba készülőket, fontolják meg, valóban szükséges-e odautazniuk.