Irán beismerte, hogy őrizetbe vett három ausztrál állampolgárt

Irán kedden beismerte, hogy őrizetbe vett három ausztrál állampolgárt – számolt be a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség.

„Ketten katonai területen készítettek fényképeket, a harmadik pedig külföldi országnak kémkedett” – indokolta a hatóságok döntését Golamhosszein Eszmaili igazságügyi szóvivő. „Utóbbi sorsáról a bíróság fog dönteni” – tette hozzá.

Eszmaili nem fedte fel az őrizetbe vettek személyazonosságát, és azt sem árulta el, hogy mikor fogták el őket.

A canberrai kormány az előző héten tájékoztatott arról, hogy Iránban őrizetbe vettek három ausztrál állampolgárt. A külügyminisztérium jelezte, hogy konzuli segítséget nyújt az érintettek családjainak.

Nem sokkal korábban a The Times című brit lap azt írta, hogy két brit-ausztrál nőt és egyikük ausztrál barátját őrizetbe vették Iránban. A lap értesülése szerint egy bloggerről és barátjáról, valamint egy egyetemi oktatóról van szó, aki a cambridge-i egyetemen tanult, és Ausztráliában tanít. A párt és az egyetemi oktatót külön-külön vették őrizetbe, nem egy üggyel összefüggésben, és ugyanabban a börtönben tartják őket fogva, amelyben kémkedés miatt 2016 óta Nazanin Zaghari-Ratcliffe iráni-brit segélymunkás is raboskodik.

Elítéltek Teheránban egy, a vád szerint briteknek kémkedő iráni nőt

A British Council iráni részlegének vezetőjét tíz év börtönre ítélték. 

Az ausztrál külügyminisztérium a honlapján előre figyelmezteti az Iránba készülőket, hogy fontolják meg, valóban szükséges-e odautazniuk, mert az országban fennáll annak a veszélye, hogy a külföldieket önkényesen letartóztatják és fogva tartják.