Trump gratulált Kínának a 70 éves kommunista uralom alkalmából

A Twitteren gratulált Donald Trump a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója alkamából Hszi Csin-ping elnöknek és a kínai népnek, miközben párttársai  Pekinget bírálják a hongkongi tüntetések kezelése miatt – írja a The Washington Times.

„Gratulálok Hszi elnöknek és a kínai népnek a Kínai Népköztársaság 70. születésnapja alkamából”- írta a Twitteren az amerikai elnök.

No Title

Congratulations to President Xi and the Chinese people on the 70th Anniversary of the People’s Republic of China!

Az évfordulót Pekingben tűzijátékkal, hatalmas katonai felvonulással és győzelmi beszédekkel ünnepelték. A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált.

A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.

A kínai elnök beszédében azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett

Highlights: China celebrates 70th anniversary with biggest ever military parade

China showed off its newest missiles, including a nuclear-capable one, in its biggest ever military parade in Tiananmen Square to mark 70 years since its fou…

Trump gyakran lép fel keményen a Kínával folytatott kereskedelmi egyeztetéseken: vámemelés, kereskedelmi háború, új amerikai gazdasági modell – ezek mind Pekinggel szembeni intézkedések.

Ugyanakkor személyes kapcsolatot tart fenn Hszivel, akit gyakran nevez erős vezetőnek, aki kemény az üzletben is, és még azzal a levegővel kritizálja is a gazdasági gyakorlata miatt.

Trump gratulációja némileg eltér saját párttársai nyilatkozataitól.

„Ma a kínai zsarnokok a 70 éves kommunista elnyomást tipikusan brutális szimbólummal ünnepelték: rendőrt küldtek Hongkongba, hogy lelőjön egy demokráciáért tüntetőt”

– mondta Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor.

„A szabadságukért tüntető hongkongiak gyászolnak ezen az évfordulón, az amerikaiak pedig mellettük állnak, azok ellen, akik megtagadják tőlük az Isten által adott méltóságot”

– tette hozzá.

Liz Cheney, a republikánusok képviselőházi vezetője úgy fogalmazott, hogy „ez nem az ünneplés napja”, emlékeztetve a 30 évvel ezelőtt a Tienanmen téren történetekre és az ujgur muszlimok koncentrációs táborokba zárására Kína nyugati részén.

Fotó: YouTube

Tom Cotton, arkansasi republikánus szenátor szintén élesen bírálta a kínai ünneplést.

„Hogy lássuk az árát a Kínai Népköztársaság ünneplésének, ne is menjünk messzebb, mint Hongkong: egy vég nélküli háború azok ellen, akik szabadságban kívánnak élni. A Nagy ugrástól, a kulturális forradalmon át a mostani, hszincsiangi táborokig. A Kínai Kommunista Párt uralmának rémisztő 70 éve”

– fogalmazott Trump párttársa.

Az első éles lövések is a keddi évforduló napján dördültek el Hongkongban a tüntetők ellen. Legalább öt lövést adtak le a rendőrök a tüntetőkre, akik közül egyet mellkason találtak. Napok óta fekete ruhás, esernyős tiltakozók tüntetnek újra Hongkongban a demokráciáért. A hatóságok könnygázzal, vízágyúval, gumilövedékkel, és most már éles lőszerrel is fellépnek a demonstrálókkal szemben.

Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva elmondta: azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, „gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban”.

Hongkong: éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre

Eddig csak gumivövedéket használtak. Most öt éles lövést adtak le a rendőrök, az egyik mellkason talált egy tüntetőt. Hongkongban napok óta újra ezrek tüntetnek a demokráciáért.