Trump gratulált Kínának a 70 éves kommunista uralom alkalmából

A Twitteren gratulált Donald Trump a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója alkamából Hszi Csin-ping elnöknek és a kínai népnek, miközben párttársai  Pekinget bírálják a hongkongi tüntetések kezelése miatt – írja a The Washington Times.

„Gratulálok Hszi elnöknek és a kínai népnek a Kínai Népköztársaság 70. születésnapja alkamából”- írta a Twitteren az amerikai elnök.

Az évfordulót Pekingben tűzijátékkal, hatalmas katonai felvonulással és győzelmi beszédekkel ünnepelték. A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált.

A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.

A kínai elnök beszédében azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani. Ugyanakkor hangsúlyozta: a kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett

https://www.youtube.com/watch?v=Lmp51YN-7wc

Trump gyakran lép fel keményen a Kínával folytatott kereskedelmi egyeztetéseken: vámemelés, kereskedelmi háború, új amerikai gazdasági modell – ezek mind Pekinggel szembeni intézkedések.

Ugyanakkor személyes kapcsolatot tart fenn Hszivel, akit gyakran nevez erős vezetőnek, aki kemény az üzletben is, és még azzal a levegővel kritizálja is a gazdasági gyakorlata miatt.

Trump gratulációja némileg eltér saját párttársai nyilatkozataitól.

„Ma a kínai zsarnokok a 70 éves kommunista elnyomást tipikusan brutális szimbólummal ünnepelték: rendőrt küldtek Hongkongba, hogy lelőjön egy demokráciáért tüntetőt”

– mondta Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor.

„A szabadságukért tüntető hongkongiak gyászolnak ezen az évfordulón, az amerikaiak pedig mellettük állnak, azok ellen, akik megtagadják tőlük az Isten által adott méltóságot”

– tette hozzá.

Liz Cheney, a republikánusok képviselőházi vezetője úgy fogalmazott, hogy „ez nem az ünneplés napja”, emlékeztetve a 30 évvel ezelőtt a Tienanmen téren történetekre és az ujgur muszlimok koncentrációs táborokba zárására Kína nyugati részén.

Fotó: YouTube

Tom Cotton, arkansasi republikánus szenátor szintén élesen bírálta a kínai ünneplést.

„Hogy lássuk az árát a Kínai Népköztársaság ünneplésének, ne is menjünk messzebb, mint Hongkong: egy vég nélküli háború azok ellen, akik szabadságban kívánnak élni. A Nagy ugrástól, a kulturális forradalmon át a mostani, hszincsiangi táborokig. A Kínai Kommunista Párt uralmának rémisztő 70 éve”

– fogalmazott Trump párttársa.

Az első éles lövések is a keddi évforduló napján dördültek el Hongkongban a tüntetők ellen. Legalább öt lövést adtak le a rendőrök a tüntetőkre, akik közül egyet mellkason találtak. Napok óta fekete ruhás, esernyős tiltakozók tüntetnek újra Hongkongban a demokráciáért. A hatóságok könnygázzal, vízágyúval, gumilövedékkel, és most már éles lőszerrel is fellépnek a demonstrálókkal szemben.

Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva elmondta: azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, „gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban”.

Hongkong: éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre

Eddig csak gumivövedéket használtak. Most öt éles lövést adtak le a rendőrök, az egyik mellkason talált egy tüntetőt. Hongkongban napok óta újra ezrek tüntetnek a demokráciáért.