Hongkong: éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre

Legalább öt éles lőszert lőttek ki a hongkongi rendőrök a tüntetőkre, az egyik mellkason talált egy férfit. Eddig csak gumivövedéket, könnygázt és vízágyút használtak a napok óta újrakezdődött utcai demonstrációk oszlatásához.

A South China Morning Post cikke szerint a megsebesült tüntetőt a mentők a helyszínen ellátták, majd kórházba vitték. A lap azt írja, hogy a tüntetők támadtak a rendőrökre.

Kedden ismét több ezer fekete ruhába öltözött tüntető ment utcára Hongkongban. Azt követelik a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy „adja vissza a hatalmat a népnek”, miközben Pekingben épp nagyszabású katonai parádét tartottak a Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján.

Live rounds reportedly fired in Hong Kong protests

Police in Hong Kong have reportedly been firing live rounds to disperse protesters. Sky News’ Alex Crawford is at a rally and says there are reports of an ac…

A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva elmondta: azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, „gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban”.

Tízezrek tüntetnek ismét Hongkongban, újabb összecsapások történtek

Az Egyesült Államok kongresszusától várnak határozatot az emberi jogok védelméről.

A Hongkong központjától távolabb eső részeken is voltak megmozdulások. Egy helyen összetűzött egymással egy Pekinget támogató, illetve egy kisebb demokráciapárti csoport, a rendőrök paprikaspray bevetésével választották szét őket.

Legalább 11 metróállomást lezártak, és a kormányzati épületek környékén megerősítették a rendőri jelenlétet, számítva arra, hogy az évforduló alkalmából hevesebb tiltakozások lehetnek majd.

A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóját Hongkongban is megünnepelték zártkörű rendezvény keretében. A Wan Chai negyedben felvonták a kínai lobogót, majd a Victoria kikötő felett helikopterekkel megjelenítettek egy nagyobb kínai és egy kisebb méretű hongkongi zászlót. Ezt követően kezdődött meg a hongkongi kormány zártkörű fogadása.

A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

Hongkong büszke szabadságharca: nem engednek az elveikből

A kínai diktatúra működési mechanizmusa és frusztráltsága, félelme tükröződik a hongkongi intézkedések mögött. Gyenge Dániel írása.