Izrael csendben beenged több ezer palesztint dolgozni

A Hamásszal kötött nem hivatalos tűzszünet részeként Izrael újra kiad munkavállalási engedélyeket a Gázai övezetben élő palesztinoknak, jellemzően az építőiparban és a mezőgazdaságban – írja a The Times of Israel.

Izrael csendben több ezer palesztinnak engedélyezi a belépést a Gázai övezetből üzleti és munkavállalási céllal, egyértelműen azért, hogy enyhítse a feszültséget és megakadályozzon egy negyedik háborút a blokád alá vont övezetben. Ez a célja – állítólag – a Hamásznak is, amelyik pedig hosszú hónapok óta mindent megtesz, hogy szítsa a feszültséget a gázai-izraeli határon.

Izrael még 2007-ben vont vissza több ezer munkavállalási engedélyt a palesztinoktól a Gázai övezetben, miután a Hamász hatalomra került.

Izrael szerint a blokád volt a megfelelő lépés arra, hogy megakadályozza a Hamász iszlamista terrorszervezetet abban, hogy a zsidó államra támadjon, és fegyverhez jusson.

A blokád és a három háború Izrael és a Hamász között azonban még jobban tönkretette az övezet amúgy sem éppen virágzó gazdaságát, ahol a munkanélküliség 50 százalék felett van.

Netanjahu: akár a választások előtt kitörhet a háború Gázával

„Bármelyik pillanatban elkezdődhet egy hadművelet az övezetben”, – jelentette ki az izraeli miniszterelnök egy nappal azután, hogy Putyin orosz elnökkel tárgyalt.

Izrael 2007-ben önként kivonult Gázából, 20 települést feladva, 8 ezer ott élő zsidót kitelepítve. Cserébe azonban nem kapott békét, évek óta tartanak a kisebb-nagyobb rakétatámadások a terroristák által uralt terület felől. Az izraeli választások előtt Netanjahu miniszterelnök még arról beszélt, hogy szerinte „bármelyik pillanatban elkezdődhet egy hadművelet az övezetben”.

Az elmúlt hónapokban azonban némi enyhülés mutatkozik a kapcsolatokban a nem hivatalos, egyiptomi közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalásokon.

A rakétatámadások és a határmenti tüntetések visszaszorításáért cserébe Izrael megengedte Katarnak, hogy dollármilliókkal támogassa a Hamászt, amely így ki tudta fizetni civil alkalmazottait, valamint az ENSZ számára is engedélyezte a segélyezés fokozását.

Most úgy tűnik, ötezer munkavállalási engedélyt is kiadnak gázai palesztinoknak, akik az iparban és a mezőgazdaságban dolgozhatnak.

Az izraeli hadsereg és a Hamász nem kommentálta a lap értesülését.

Múlt vasárnap azonban az Erez átkelőnél több tucat munkásruhában lévő palesztin lépett be Izraelbe, láthatóan sokan először.

Erez átkelő, a gázai határon. Fotó: Wikimedia Commons

Egyikük, Raed a lapnak azt mondta: ő már 2007 előtt is dolgozott Izraelben, abból tudott egy emeletet ráépíteni házukra és egy taxit venni az egyik gyerekének. Most 500 dollárt fizetett azért egy gázai cégnek, hogy újra Izraelben dolgozhasson.

„Ez egy arany lehetőség, de nincsenek törvények, amelyek a jogainkat védenék, amikor a munkaadóval tárgyalunk”

– mondta Raed, aki azért aggódik, hogy az engedélyét bármikor visszavonhatják.

Izrael számára ez a változás politikai és biztonsági kockázatot is jelent. Több ezer fiatal palesztin beengedése az országba nyilván kritikát válthat ki, ugyanakkor az életszínvonal emelése a Gázai övezetben izraeli érdek is.

 Izrael 2005 nyarán egyoldalúan kivonult az övezetből, feladva az ott létesített zsidó telepeket, a területen nem sokkal később az iszlamista Hamász mozgalom vette át a hatalmat. A Hamász az övezetből azóta rakétákkal és aknavetőkkel folyamatosan támadja Izraelt, amely több alkalommal – legutóbb 2014-ben – indított civil áldozatokat is követelő hadműveletet az övezetbeli terrorista létesítmények ellen.

A Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatósággal folytatott, akadozó béketárgyalásokon az álláspontok nem közeledtek, majd megszakadtak, miután 2013-ban a Ciszjordániát irányító Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) fő ereje, a Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin egységkormány létrehozásában egyezett meg. (MTI)

Gadi Jarkoni, a gázai határ közelében fekvő Eshkol regionális tanács vezetője azt mondta, nem ismeri a kezdeményezést, de már előre támogatja.

„Régóta azt mondom, hogy jobb jövőt kell hagynunk számukra, és mindaddig, amíg a biztonsági követelmények teljesülnek, be kell őket engedni. Ez a helyes irány. És az is jó ötlet, ha ezt csendben csinálják”

– mondta Jarkoni.

Netanjahu irodája még szintén nem kommentálta az értesülést.

A második intifáda, vagyis 2000 előtt még 26 ezer palesztin járt át dolgozni Izraelbe a Gázai övezetből. Gázában havi 300 dollár már jó keresetnek számít, míg Izraelben, igaz, kemény fizikai munkával, de akár heti 600 dollárt is meg lehet keresni – írja a lap.

Feszült hétvége Izraelben

Rakéták és fegyveres behatolók Gázából, izraeli ellencsapás és késelés Szamáriában – így telik a hétvége a zsidó államban.