Feszült hétvége Izraelben

Rakéták és fegyveres behatolók Gázából, izraeli ellencsapás és késelés Szamáriában – így telik a hétvége a zsidó államban.

Tüntetések a határon

Pénteken legalább két palesztin meghalt és több mint 20 megsebesült izraeli katonák által leadott lövésektől a Gázai övezet és Izrael közötti határ mentén tartott újabb, hagyományos pénteki tüntetésen kitört összecsapásokban — írja az MTI.

A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 17 éves, Ali al-Askar néven azonosított áldozatot a fején érte az izraeli katonák által leadott lövések egyike.

A tárca szerint a másik halálos áldozat is egy fiatal férfi volt.

Illusztráció: tüntetők a gázai határon. Fotó: Anadolu

Behatolási kísérletek

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombaton Twitteren két behatolási kísérletről számolt be a Gázai övezetből — teszi hozzá az Ujkelet.live.

Az első incidens során három, késsel felfegyverzett gyanúsított a Gázai övezet déli része felől a biztonsági kerítésen át izraeli területre lépett, az izraeli csapatok az elfogásukat követően lezárták és átfésülték a területet.

A második behatolási kísérlet az övezet északi részéről történt. A csapatok letartóztatták a határsértő személyt, akinél szintúgy két kést találtak.

Késes támadás

Sajnos nem tudtak minden késes támadót időben elfogni az izraeli hatóságok. Két izraeli, apa és fia, súlyos illetve könnyű sérüléseket szenvedett szombaton egy késes támadás következtében Azzun közösségben, Szamáriában (Ciszjordánia), közölte az IDF az Ujkelet.live szerint. A 17 éves áldozat súlyos, míg 60 éves apja könnyű sérüléseket szenvedett.

Az előzetes vizsgálatot követően a hadsereg azt nyilatkozta, hogy terrortámadásként kezeli az incidenst:

“Egy terrorista megkéselt két izraeli polgárt, miután orvosi kezelés céljából a faluba utaztak,” olvasható az izraeli hadsereg közleményében. “A biztonsági erők dolgoznak az elkövető letartóztatásán.”

Drónok, rakéták

Nem csak a földön folyik a konfliktus, ugyanis az izraeli légierő szombaton tüzet nyitott egy gázai terrorsejtre, miután a terroristák drónt indítottak a Gázai övezet déli részéről Izrael felé — számol be az Ujkelet.live.

A drón úgy tűnik, ledobott egy robbanószerkezetet a határkerítés területén, majd azonnal visszatért Gázába. Sérülés nem történt, csak kisebb anyagi kár keletkezett egy katonai járműben.

A hadsereg angol nyelvű szóvivője, Jonathan Conricus alezredes Twitteren azt írta, hogy

“A Hamász, vagy egy másik terrorszervezet úgy tűnik támadást kísérelt meg izraeli katonák ellen pokolgépet ledobva egy kis Gázából átreptetett drónnal. Sérülés nem történt, kisebb anyagi kár keletkezett egy járműben.”

A hét végén ismét fellángolt a feszültség a déli határon: péntek éjszaka helyi idő szerint fél 12 körül megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a dél-izraeli Szderot városában, Ibim közösségben és Or Haner kibucban.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy 5 rakétakilövést azonosított a Gázai övezetből Izrael felé.

Izraeli média jelentések szerint az egyik lövedék nyílt területen landolt Szderotban, tüzet okozva a helyszínen.

Mindent a gyűlöletért: történelmet hamisított a palesztin tévé

A Palesztin Hatóság hivatalos tévécsatornája szintet lépett: egy, a holokauszt zsidó áldozatait izraeliek által lemészárolt palesztinokként prezentálta.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, Gázából kilőtt rakétákat mutat 2019 tavaszán. Fotó: Twitter)