Netanjahu korrupciós ügyei: nem lesz nyilvános meghallgatás

Avichai Mandelblit főügyész elutasította Benjamin Netanjahu miniszterelnök azon kérését, hogy a jövő héten esedékes vádirat előtti meghallgatását élőben közvetítsék – írja az Új Kelet.

„A kérelem példátlan és jogalap nélküli” – idézte a főügyész Netanjahu ügyvédjének írt válaszát a 13-as csatorna.

Mandelblit szerint a meghallgatás célja nem „a közvélemény meggyőzése”, és Netanjahu ügyvédei jobban tennék, ha inkább az október 2-3-i meghallgatásra készülnének.

„A haszontalan kérések felvetése helyett, amelyekről jól tudják, hogy visszautasításra kerülnek, jobb lett volna, ha eleget tesznek a meghallgatási folyamat megkövetelte kötelező utasításoknak, különösképpen a megindokolt és részletes fő érvek elküldésével”

— mondta Mandelblit arra az egyoldalas dokumentumra utalva, amit Netanjahu ügyvédei nyújtottak be neki, a miniszterelnök védekezését tartalmazó átfogó dokumentumok helyett.

Mint arról az Új Kelet nyomán beszámoltunk, Netanjahu csütörtökön videóüzenetben szólította fel a főügyészt, hogy engedélyezze meghallgatása élőben közvetítését.

Netanjahu élő közvetítést kér a meghallgatására a főügyésztől

Nincs mit rejtegetnie, azt szeretné, ha a közvélemény mindent hallana. Eddig szerinte torzítva jutott el a korrupció gyanúja miatt indult ügye a nyilvánosság elé.

„Három év elfogult, részleges szivárogtatások után itt az ideje, hogy a nyilvánosság mindent halljon. Az én oldalamat is, teljes körűen, közvetítők, cenzúra vagy torzítások nélkül”
– mondta Netanjahu a közösségi oldalaira feltöltött videóüzenetében.

A miniszterelnök a Központi Választási Bizottság üléseinek és Reuven Rivlin elnök politikai pártokkal folytatott konzultációjának élőben közvetítését példaként felhozva azt mondta, „erre van szükség” a meghallgatáshoz is. „Tudjátok, az átláthatóság lehetővé teszi az igazságot.”

„Nemcsak hogy nincs mit rejtegetnem, azt akarom, hogy mindent halljanak” – tette hozzá a miniszterelnök.

Avichai Mandelblit főügyész februárban jelentette be vádemelési szándékát Netanjahu ellen, a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt. A miniszterelnök tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

  • Az 1000-es számú eset nagyszámú értékes ajándék elfogadásáról szól. Netanjahut azzal vádolják, hogy több tízezer dollárt érő ajándékokat fogadott el Arnon Milchan hollywoodi producertől és James Packertől, egy ausztrál kaszinómogultól (repülőutakat, szivarokat, ho­telszobákat). Cserébe állítólag az izraeli Milchant amerikai vízumhoz, Packert állandó izraeli lakóhelyhez segítette.
  • A 2000-es számú ügyben az a vád, hogy hatalmi pozícióból médiabefolyást próbált kieszközölni. A miniszterelnök a vád szerint kons­pirált a Jediot Ahronot c. ve­zető napilap tulajdonosával, Arnon Mozessel, aki azt kérte a kormányfőtől, próbálja meg korlátozni a Sheldon Adelson ame­rikai milliárdos által fenntartott, ingyenes, amúgy Netanjahu-barát Izrael Hajom c. lap terjesztését. Cserébe Netanjahu azt kérte a korábban vele szemben kritikus laptól, hogy írjanak ró­la pozitívabban. Hírek szerint tit­kos magnófelvételek sokasága bi­zonyítja a vád állításait.
  • A 4000-es számú eset is arról szól, hogy Netanjahu kedvezőbb médiaképet próbált magának vásárolni: kommunikációs miniszterként is lobbizott a törvényhozásban a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat javára, cserébe pedig kedvezőbb beszámolókat várt magáról a cég Walla c. hírportálján. Izraeli lapinformációk szerint ebben az ügyben a legerősebbek a bizonyítékok és tanúvallomások. Állítólag éveken át folytak a korrupciós ügyletek a Bezeq tulajdonosa, Saul Elovics és felesége, valamint Netanjahu és felesége között, „Bibi” pedig ál­lítólag éveken át beleszólt a portál munkájába.

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A meghallgatás során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a főügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

Netanjahu meghallgatása október 2-án és 3-án lesz. A 22. Knesszet múlt héten megválasztott törvényhozói éppen ekkor, október 3-án teszik le az esküt. Lapjelentések szerint Mandelblit akár már novemberben döntést hozhat, hogy vádat emel vagy ejti az ügyeket.

Netanjahu: minden vád hazugság!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök este először beszélt nyilvánosan Avichaj Mandelblit izraeli főügyész állításairól.