Netanjahu élő közvetítést kér a meghallgatására a főügyésztől

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte Avichai Mandelblit legfőbb ügyészt, engedélyezze az élő közvetítést a meghallgatásán, amelyet a korrupciógyanús ügyei miatt indított eljárásban a jövő héten tartanak meg – írja az ujkelet.live.

„Három év elfogult, részleges szivárogtatások után itt az ideje, hogy a nyilvánosság mindent halljon. Az én oldalamat is, teljes körűen, közvetítők, cenzúra vagy torzítások nélkül”

– mondta Netanjahu a közösségi oldalaira feltöltött videóüzenetében.

A miniszterelnök a Központi Választási Bizottság üléseinek és Reuven Rivlin elnök politikai pártokkal folytatott konzultációjának élőben közvetítését példaként felhozva azt mondta, „erre van szükség” a meghallgatáshoz is.

„Tudjátok, az átláthatóság lehetővé teszi az igazságot”

– jelentette ki, majd elítélte a vele szembeni korrupciós nyomozási anyagok kiszivárogtatását, és vizsgálatra szólított a felelősök ellen.

„Nemcsak hogy nincs mit rejtegetnem, azt akarom, hogy mindent halljanak”

– tette hozzá a miniszterelnök.

Netanjahu meghallgatására október 2-án és 3-án lesz. A 22. Knesszet múlt héten megválasztott törvényhozói éppen ekkor, október 3-án teszik le az esküt.

Mandelblit akár már novemberben döntést hozhat, hogy vádat emel Netanjahu ellen, vagy ejti az ügyeket.

Reuven Rivlin elnök egy nappal Netanjahu kérése előtt bízta meg a miniszterelnököt, hogy alakítsa meg a következő kormányt.

Avichai Mandelblit főügyész februárban jelentette be vádemelési szándékát Netanjahu ellen, a 4000. sz. ügyben vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, az 1000-es és 2000-es sz. ügyekben pedig csalás és bizalommal való visszaélés miatt.

A miniszterelnök tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Netanjahu: minden vád hazugság!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtök este először beszélt nyilvánosan Avichaj Mandelblit izraeli főügyész állításairól.

A vádemelési szándék nem egyenlő a hivatalos vádemeléssel. A meghallgatásokon Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a főügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A cikk folytatódik az ujkelet.live oldalán.