Haredi ellenállásba ütközött Liberman fiának az esküvője

Annak dacára, hogy Avigdor Liberman fia, aki maga is ultra-ortodox, és jó kapcsolatot ápol Dov Baruch Diskin rabbival, az mégsem vállalja az eskövő megtartását, mert a vőlegény apja is jelen lesz a rendezvényen.- írja a Jerusalem Post.

Liberman a közelmúltban tartott választások során többször is kijelentette, hogy nem hajladó ultra-ortodox pártokkal egy kabinetben helyet foglalni és követeli az ultra-ortodox közösség fiataljainak kötelező sorkatonai szolgálatának bevezetését.

Hitlerezésig fajult a pártok harca Izraelben

A mérleg nyelve szerepét betöltő Liberman nemet mondott Ganznak, és nem ragaszkodik a kormányra kerüléshez.

Liberman fia, Ámosz, aki maga is ultra-ortodox, Diskin rabbinál is tanult és nagyon jó kapcsolatot ápol vele.

„Liberman a haredi közösség ellenségévé vált, ezért a rabbi nem szeretne vele találkozni”

– mondta egy Diskin-hez közeli forrás.

A szefárd ortodoxok nem kérnek Libermanból

„Liberman már nem releváns. Kimarad a következő kormányból” – áll a Sasz nyilatkozatában.

„Ez nem Ámosz hibája, de Diskin rabbi prominens személy ultra-ortodox körökben, és szerepvállalása az esküvőn olybá tűnne, mintha el tudná fogadni Liberman nézeteit.”

Az esküvőt Diskin helyett az ismert David Grossman rabbi fogja celebrálni, aki olyan hírességek házasságkötését áldotta meg, mint Bar Rafaeli topmodell.

David Grossman rabbi

„Amikor láttuk, hogy Grossman rabbi számára megoldható, hogy a kitűzött napon megtartsa az esküvőt, örömmel mondtunk igent”

– mesélik Grossman rabbi titkárságán.

„Grossman rabbi ikonikus személy, neve összeforrt a másik zsidó iránt érzett szeretettel. Számunkra nincs jó és rossz zsidó, csak zsidó van.”

— tették hozzá.

Az esküvő vallási jellege körül nem ez az első bonyodalom. Míg a vőlegény a nők és férfiak külön ünneplését preferálja, eleget téve a szigorú vallási előírásoknak, addig az idősebb Liberman vegyes ültetést szeretne látni, hogy elvegye az esküvő „túl vallásos” jellegét.

„Az esküvő zsidó esküvő lesz. Jelen lesznek rabbik, vallásos emberek és nem vallásosok is.”

– kommentálta a híreket a Liberman család.