A szefárd ortodoxok nem kérnek Libermanból

„Liberman már nem releváns. Kimarad a következő kormányból” – áll a Sasz nyilatkozatában.

„Likud–Kék-Fehér kormányt fogunk kikényszeríteni, ez egy válságkormány lesz, nemzeti-liberális”

— mondta Avigdor Liberman szombaton a 13-as csatornának az ujkelet.live szerint.

„Minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy megakadályozzuk az ultraortodox pártok bekerülését a kormányba… Az ultraortodoxok egy haredi-halachikus kormányt akarnak. Megdöbbenve láttam a versenyt Ganz [Kék-Fehér] és Netanjahu között, hogy melyikük tud többet engedni az ultraortodoxok javára” — tette hozzá a Jiszráel Beitenu párt vezetője, mikor arról beszélt, hogy a szeptember 17-i választások után milyen egységkormányt fog kikényszeríteni Benjamin Netanjahu Likud pártja és a Beni Ganz vezette Kék-Fehér között.

Liberman szerint Netanjahu arra próbálja kihegyezni a kampányt, hogy ki lesz a miniszterelnök, pedig valójában az a kérdés, hogy milyen kormány fog alakulni.

Később Facebookon azt írta, hogy pártja a legtöbb Knesszet széket szerző párt jelöltjét fogja támogatni, az ultraortodoxok és a kahanista Otzma Jehudit nélkül.

Politikai válság Izraelben: feladták a leckét Netanjahunak

Közös listák, kitöltött csekkek, jegesmedvék. Nagy Gabriella elemzése az izraeli belpolitikai válságról.

Reagálva a szekuláris jobboldali vezető szavaira, a Sasz határozottan azt mondta, Liberman nem lesz tagja a következő kormánynak.

„Liberman már nem releváns. Kimarad a következő kormányból”

– nyilatkozta magabiztosan az ultraortodox Sasz. „Végzett a jobboldallal, összezárt a ballal, és emiatt ideges, hisztérikus, és próbál szavazatokat szerezni, de el fog bukni, mint mindig”, majd hozzátették: „ez csak egy újabb Liberman vicceiből.”

A TV műsorban elhangzottakra Netanjahu és Ganz pártja is reagált. A Likud szerint végre „kibújt a szög a zsákból”, a Kék-Fehér vezetése pedig azt felelte:

„Ha Liberman levonja ezt a következtetést még az előtt, hogy ő és a pártja megszavazta a Knesszet feloszlatását, megkímélhették volna Izrael népét egy újabb szükségtelen választástól. De ahogy azt az északi sarkvidéki körökben mondják: jobb később, mint soha.”

A másik ultraortodox párt, a Jahadut Hatora pedig egyértelműen elutasította a lehetőségét, hogy a jövőben csatlakozzon egy Beni Ganz és Jáir Lapid vezette kormányhoz.