Netanjahu kompromisszumos megoldásra kéri Ganzot

A Likud vezetője egységkormány létrehozását sürgeti néhány órával Reuven Rivlin esti bejelentése előtt.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök arra kérte legfőbb politikai ellenfelét, hogy mutasson nyitottságot egy „széleskörű egységkormányba” való belépésre annak érdekében, hogy ne következzen be belpolitikai összeomlás a zsidó államban — olvasható az i24NEWS oldalán.

Netanjahu egyben kifejezte sajnálatát is azért, hogy nem képes egyedül jobboldali kormány megalakítására a múlt heti választásokat követően, de reméli, hogy így is maradt kellő mozgástere.

Megjegyezve, hogy a Kék-Fehér párt sem szerzett elég mandátumot, a Likud vezetője az újságíróknak leszögezte: az egyetlen lehetséges kormány, amit ezen körülmények közepette fel tudnának állítani, egy nagyon széleskörű egységkormány lenne.

„Ehhez pedig megbeszélések szükségesek, hogy kompromisszumot keressünk egy általam vezetett nemzeti táboron belül”

— tette hozzá Netanjahu, akinek sajtónyilatkozatát követően Reuven Rivlin neki és Beni Ganznak szóló meghívást tett közzé hétfő estére egy nyílt megbeszélésre.

A Kék és Fehér vezetője várhatóan Netanjahuval való találkozója előtt tesz még egy próbát Avigdor Libermannál, a Jiszráel Bejtenu (Izrael a Hazánk) vezetőjénél, hátha összejön működőképes koalíció a Likud nélkül is. Erre nem tudni azonban mennyi az esély, miután Avigdor Liberman a napokban világossá tette, egyik nagy párt jelöltjét sem fogja támogatni a miniszterelnöki posztra.

Liberman úgy döntött, nem áll egyik nagy párt jelöltje mellé sem

A jobboldali politikus nem akarja sem Netanjahut sem pedig Ganzot Izrael következő miniszterelnökének látni. 

Ganz és Liberman délután 3-kor találkozik, de Ganznak és Netanjahunak már fél 7-re Rivlin elnöki rezidenciáján kell lennie a végső egyeztetésre.

Ganz balközép szövetsége a választásokon 33 széket szerzett múlt hét kedden, míg a Likud 31 mandátumot nyert a szeptember 17-i választásokon. A balközép jelenleg 54 a jobboldal pedig 55 mandátumra számíthat az egymással való összefogás nélkül, melyek még mindig nem érik el a kormányalakításhoz szükséges 61-et.

A Kék-Fehér Párt elnöke korábban azt mondta, nyitott lenne egy egységkormány megalakítására — azzal a feltétellel, ha Benjamin Netanjahu kilép a politikából.

Ahogy mai cikkünkben megírtuk, izraeli sajtóértesülések szerint Ganz szívesen átengedné a lehetőséget, hogy először Netanjahu próbáljon meg kormánykoalíciót összehozni — abban reménykedve, hogy ezáltal előnyösebb pozíciót szerezhet meg magának középtávon.

Mégis Netanjahu futhat neki először a kormányalakításnak?

Mivel Beni Ganz mögül kihátrált az arab blokk egy része, szívesen átengedné a lehetőséget, hogy először Netanjahu próbáljon meg kormánykoalíciót összehozni.