Boris Johnson: Teherán áll a Saudi Aramco elleni támadás mögött

London a válaszlépésekről  Washingtonnal és európai szövetségeseivel is egyeztet – jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ-Közgyűlés 74. ülésszakára érkező brit miniszterelnök.

Johnson rendkívül valószínűnek nevezte Teherán szerepét a támadásokban, és hangsúlyozta: London együttműködik Washingtonnal és az európai országokkal annak érdekében, hogy csökkentsék a feszültséget a Perzsa(Arab)-öböl térségében.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e a katonai válaszlépést, Johnson azt felelte, hogy az Egyesült Királyság egy esetleges szaúdi vagy amerikai elképzelésre válaszul

át fogja gondolni, milyen módon tud a leghasznosabb lenni.

A miniszterelnök hozzátette, beszélni fog Hasszán Róháni iráni elnökkel is a síita állam térségbeli szerepéről, valamint elő fogja hozni azoknak a brit-iráni kettős állampolgároknak az ügyét, akiket Iránban „törvénytelenül és igazságtalanul” tartanak őrizetben.

Szeptember 14-én légitámadások érték a Saudi Aramco szaúdi állami olajvállalat két olajterminálját. Az üzemekben tűz keletkezett, amely fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és -exportban, egy időre felére csökkentve az olajipar kibocsátását.

Noha a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen lázadó húszik jelentkeztek a támadások elkövetéséért, Washington és Rijád már jelezte, hogy az incidens mögött szerintük valójában Irán áll.

Az amerikai kormány „csőre töltve” védi Szaúd-Arábiát

„Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el” – nyilatkozta sejtelmesen Trump a szaúdi olajcéget ért támadásról.

Bár Teherán támogatja a húszikat, az iráni vezetés korábban többször hangsúlyozta, hogy e támogatás csupán „politikai jellegű”, a támadáshoz pedig nincs köze a perzsa államnak.

Brit kormányforrások azonban azt állították, hogy a húszi milíciák nem tudták volna a támadást technikailag kivitelezni, ahhoz mindenképpen iráni segítségre volt szükség.