„Putyin alija” – Egyre több orosz zsidó költözik Izraelbe

Az elmúlt négy évben negyvenezer zsidó vándorolt Oroszországból Izraelbe, mely mögött egyesek szerint Vlagyimir Putyin elnök illiberális politikai rendszere lehet a fő motiváció.

2005 és 2015 között harminchatezer zsidó alijázott Izraelbe, viszont csak az elmúlt négy évben ez a szám meghaladta a negyvenezret. Egyrészt az Oroszországra nehezedő gazdasági nyomás másrészt Putyin illiberális politikai rendszere lehet a motiváció — számolt be a The Times of Israel. 

A harminckilenc éves marketing specialista Dima Eygenson például alig egy évvel ezelőtt költözött Izraelbe, de már kétszer szavazhatott.

„Már tapasztalt szavazó vagyok. Izgalmas és új számomra, hogy ér valamit a szavazatom és, hogy valóban megváltoztathatom, hogy ki vezeti az országot. Oroszországban is lehet szavazni, de a szavazatod nem ér semmit”

— nyilatkozta Eygenson.

Sok orosz bevándorló állítja, hogy Putyin rendszere miatt hagyják el az országot. Másrészt gazdasági okok, valamint a bűnözés is hozzájárulnak az emigrációhoz.

Eygenson azonban elsősorban spirituális okokból döntött úgy, hogy Oroszországból Izraelbe költözik orosz feleségével és lányával. Néhány évvel ezelőtt egy izraeli látogatás során felébredt benne a zsidó identitása. Véleménye szerint az oroszok 90%-a szereti Putyint, de ő nem tartozik ebbe a többségbe.

Marina Shvedova egy moszkvai származású fordító, aki 5 éve hagyta ott Oroszországot.

„Úgy éreztem nem tudok egy olyan helyen élni, ahol Putyinos pólókban virító őrültek vesznek körül”

— fogalmazta meg sarkos véleményét a nő.

Több orosz zsidó is azt nyilatkozta, hogy azért hagyták el Oroszországot, mert azt szeretnék ha a gyermekeik demokráciában nőnének fel.

Az orosz elnök nemrég pozitív hangnemet ütött meg a zsidó kivándorlással kapcsolatban, mondván az Izraelben élő orosz zsidóság miatt a közel-keleti államnak kétmillió orosz ajkú állampolgára van. Putyin ezt a United Israel Appeal cionista eseményén nyilatkozta Moszkvában, hozzátéve, hogy Izrael egy „oroszul beszélő állam.”

Az elnök meglepően melegen szólalt fel a zsidó állammal kapcsolatban, amelyet szerinte „számtalan családi és baráti szál köti Oroszországhoz”- írja a JTA. 

Putyin a rendezvényen elmondta, hogy januárban Izraelbe látogat Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából. Beszédében azt is kiemelte, hogy az elmúlt évben majdnem kilenc százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelem.

Jeruzsálemben emlékeznek majd Auschwitz felszabadítására a világ vezetői

A január 26-ára tervezett eseményre többek között Donald Trump amerikai elnököt, Emmanuel Macron francia elnököt, a brit miniszterelnököt és Angela Merkel német kancellárt is várják.