Osztrák állampolgárok lehetnek a nácizmus üldözöttei

Állampolgárságot kaphatnak Ausztriában a nácizmus által üldözött és ezért a Harmadik Birodalomból menekülni kényszerült zsidók és a náci rezsimmel szemben álló más üldözöttek és leszármazottaik az osztrák parlament döntésének értelmében.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a csütörtök este elfogadott törvénymódosító javaslatot a bécsi izraelita hitközség (Israelitische Kultusgemeinde Wien) elnöke. Oskar Deutsch szerint ezzel Ausztria „történelmi tartozást” egyenlített ki.

Az állampolgársági törvény módosításának értelmében állampolgárságot kaphatnak Ausztriában a náci korszak üldözöttei, a koncentrációs táborok felszabadított foglyai és mindazok is, akik a szövetségesek megérkezése után, 1955-ig bezárólag hagyták el Ausztriát, valamint az ő leszármazottaik.

Reconquista: tömegével igényelnek portugál állampolgárságot az elűzött zsidók utódai

Az izraeliek még a volt portugál gyarmatokat is megelőzik az állampolgársági kérelmekben.

A törvénymódosítás előkészítésében az izraelita hitközség is részt vett, konkrét javaslatokat téve az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a NEOS (Az új Ausztria és Liberális Fórum) frakcióvezetőinek, valamint a belügyminisztériumnak, hogy az igazságtétel valamennyi túlélő számára megtörténjen, és az állampolgársági törvény hiányosságait megszüntessék.

A törvénymódosítás elfogadásával megszűnnek a korábbi egyenlőtlenségek. Ez idáig ugyanis csak a férfi túlélők leszármazottai kaphattak állampolgárságot, míg a női túlélők gyermekei és unokái nem. Hatályát veszíti továbbá az 1921-es antiszemita rendelet, miszerint a zsidó származásúak a monarchia felbomlását követően nem kaphatnak osztrák állampolgárságot.     Az állampolgársági törvény módosítását valamennyi párt támogatta.

Véletlenül szélsőjobboldaliakkal együtt vonult fel egy zsidó származású miniszter Bécsben

Stenzel azt nyilatkozta, hogy nem ment volna el  felvonulásra, ha tudja hogy az Identitárius Mozgalom tagjai is jelen lesznek.