Véletlenül szélsőjobboldaliakkal együtt vonult fel egy zsidó származású miniszter Bécsben

Ausztriában többen a Szabadság Párti Ursula Stenzel tárca nélküli miniszter lemondását követelik, miután a politikus szombaton részt vett egy szélsőjobboldali felvonuláson – írja a The Jewish Chronicle. 

A szombati felvonulást az 1683-as bécsi csata évfordulója alkalmából rendezték, amikor III. János lengyel király az osztrák főváros határában legyőzte az ottomán hadsereget.

A politikus beszédet is tartott a felvonulás végén. Bár Stenzel katolikus vallású, anyai ágon zsidó származású. A dédapja rabbi, a nagyapja pedig kántor volt. Egy 2006-os interjúban azt nyilatkozta, hogy a családja mindkét oldalától a jó dolgokat örökölte.

Frau Meersüchtig 🐠 on Twitter: „Wär hätte vor 37 Jahren gedacht, dass sich Frau Stenzel eines Tages mit einer Fackel in der Hand den Neonazis anschließen wird? Unfassbar… pic.twitter.com/4wYiajZvuR / Twitter”

Wär hätte vor 37 Jahren gedacht, dass sich Frau Stenzel eines Tages mit einer Fackel in der Hand den Neonazis anschließen wird? Unfassbar… pic.twitter.com/4wYiajZvuR

Ursula Stenzel újságíróként kezdte, majd az Osztrák Néppárt tagja volt. 2015-ben lépett be a Szabadság Pártba.

Stenzel azt nyilatkozta, hogy nem ment volna el  felvonulásra, ha tudja hogy az Identitárius Mozgalom tagjai is jelen lesznek.

Oskar Deutsch, a zsidó közösség elnöke azonban kijelentette, hogy a politikus a jelenlétével megmutatta, hogy milyen valójában.

A szociáldemokraták és a néppártiak is Stenzel lemondását követelik. Az eset rossz reklám a Szabadság Pártnak, hiszen három hét múlva választásokat tartanak Ausztriában.