Reconquista: tömegével igényelnek portugál állampolgárságot az elűzött zsidók utódai

Portugália már legalább harmadát elfogadta a 33 ezer állampolgársági kérelemnek, amelyeket egy 2015-ös törvény alapján az inkvizíció által elűzött szefárd zsidók leszármazottjai adhatnak be.

A 2015-ös törvény alapján elsősorban izraeli, török, brazil és venezuelai egyének jelentkeztek, ők felelnek a portugál állampolgárságért való folyamodások tavalyi 10%-os növekedésért — írja a Publico magazinra hivatkozva az Európai Zsidó Kongresszus oldala.

Noha korábban mindössze évi néhány tucat izraeli igényelt portugál állampolgárságot, tavaly már 4289-en kívánták ismét felvenni az őseiket egykoron elűző ország állampolgárságát.

Ezzel a számmal a zsidó állam a második helyen van Brazília mögött, ám megelőz olyan volt portugál gyarmatokat, mint a Zöld-foki Köztársaság és Angola.

Törökországból 1141-en, Venezuelából pedig 562-en folyamodtak hasonló iratokért.

Spanyolország nem sokkal Portugália után hozott egy, az inkvizíció által elűzött zsidók leszármazottjaira vonatkozó törvényt, ám a spanyol törvény szigorúbb, és 2019 októberéig ad csak lehetőséget a jelentkezésre.

Ez alatt az idő alatt több ezer zsidó folyamodott spanyol állampolgárságért, ám a portugál törvénynek nincsen megszabott határideje.

A cikk nem tette hozzá, hány kérelmet utasítottak el, ám utalt arra, hogy mind a két ország az inkvizícióért való „vezeklés” gyanánt hozta a törvényeket.

Csak felnőtt fejjel jött rá, miért volt nagymamájának két konyhája

Sokan csak akkor értik meg a családi szokásokat, amikor rájönnek, hogy az őseik zsidók voltak.