Merkel nem támogatja Netanjahu Jordán-völgyhöz kapcsolódó ígéretét

A német kormányfő II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszélése után, épp az izraeli választások napján mondta ezt.

A német szövetségi kormány nem ért egyet a Jordán folyó völgyének bekebelezéséről szóló izraeli tervvel – közölte Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben az MTI szerint.

A német kormányfő II. Abdalláh jordániai uralkodóval folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök annexiós tervéről azt mondta, hogy kormánya továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását tartja szükségesnek.

„Az ilyen konfliktusokban mindig káros hatással van a békés rendezésre, ha az egyik fél területeket kebelez be, ezért a német kormány nem ért egyet az izraeli tervekkel” – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár II. Abdalláh jordániai uralkodóval. Berlin, 2019.09.17. Kép forrása: MTI/EPA/HAYOUNG JEON

II. Abdalláh elmondása szerint mély aggodalommal tölti el a terv, amelynek esetleges megvalósítása szerinte „katasztrofális következményekhez vezetne” a kétállami megoldást tekintve, és közvetlen hatást fejtene ki az izraeli-jordániai és az izraeli-egyiptomi kapcsolatokra is.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő nemrég helyezte kilátásba, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet. A bejelentést követően Jordánia mellett az ENSZ és az Európai Unió képviselői is nemtetszésüknek adtak hangot.

Máris elítélte Netanjahu ígéretét az ENSZ és Jordánia

Az izraeli miniszterelnök tegnap jelentette be: győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.