Máris elítélte Netanjahu ígéretét az ENSZ és Jordánia

Az izraeli miniszterelnök tegnap jelentette be: győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

Nagy visszhangot váltott ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi kijelentése, miszerint:

„Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül.”

Ezek után hozzátette, hogy a Washingtonban kidolgozott izraeli-palesztin rendezési terv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

Netanjahu megígérte, választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet

Hozzátette, hogy az amerikai béketerv nyilvánosságra hozatala után más, a környéken található zsidó településekkel is hasonló terve van.

Netanjahu beszédét követően szinte azonnal reakciók születtek, és az Egyesült Nemzetek Szervezete mellett (ENSZ) Ayman Safadi, jordániai külügyminiszter is figyelmeztetést adott válaszul.

Szerinte Netanjahu szándéka ahhoz, hogy Izrael szuverenitását kiterjessze a Jordán-völgyre és a Holt-tenger északi részére

„az egész régiót az erőszak irányába terelheti.”

Az ENSZ szóvivője pedig leszögezte: „a főtitkár álláspontja mindig világos volt: az egyoldalú lépések nem segítik a békefolyamatot.” Majd Stephane Dujarric ezután hozzátette:

„Bármilyen izraeli döntés, amivel saját törvényeit, joghatóságát és közigazgatását kiterjesztené a megszállt Nyugati Part területén, nem rendelkezne nemzetközi jogi hatállyal”.

„Egy ilyen kiáltvány aláásná a tárgyalások megújításának lehetőségét, a regionális békét, és a kétállami megoldás lényegét is” — tette hozzá az ENSZ szóvivője az Arutz7 értesülései szerint.