Egy iráni tábornok szerint országuk kész „teljes körű háborút” vívni az Egyesült Államokkal

Irán készen áll a teljes körű háborúra, és egyik katonai vezetője szerint a 2000 kilométeren belüli amerikai támaszpontok mindegyike a perzsa állam célkeresztjében van.

„Mindenkinek tudnia kell, hogy 2000 kilométeres távolságon belül az Irán körüli összes amerikai támaszpont és repülőgép-hordozó a rakétáink hatótávolságán belülre esik. Irán mindig készen állt a teljes körű háborúra”

fogalmazott a The Times of Israel szerint az iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka a félhivatalos Tasnim hírügynökségnek.

Amir Ali Hajizadeh ugyanakkor nem tért ki a feltételezések szerint jemeni húszi lázadók által két szaúdi olajterminál ellen szombaton intézett dróntámadásokra, amelyekről a Neokohn is beszámolt.

Rijád szembeszáll a területét ért agresszióval

Jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen szombaton.

„Teherán áll közel száz Szaúd-Arábia elleni támadás mögött, és közben Róháni és Zaríf azt színleli, hogy diplomáciával van elfoglalva” – közölte Twitter-üzenetében Pompeo, Haszan Róháni iráni elnökre és Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterre utalva.

Pompeo szerint miközben Irán a feszültség csökkentésére szólít, példa nélküli támadást mért a világ első számú olajellátójára, Szaúd-Arábiára.  Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett a támadás.

Szintén vasárnap az iráni külügyminisztérium „értelmetlennek” bélyegezte, és elutasította az Egyesült Államok vádait, jelezve, hogy azok csupán ürügyként szolgálnak az Iszlám Köztársaság elleni megtorló intézkedésekhez.

„Az ilyen terméketlen és vak vádaskodások, illetve megjegyzések felfoghatatlanok és értelmetlenek” nyilatkozta Abbas Mousavi, a külügyminisztérium szóvivője.

Mindeközben Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere arról számolt be, hogy a királyság ideiglenesen leállította annak a két Aramco olajterminálnak a termelését, amelyeket a jemeni lázadók támadtak meg. Ezzel a társaság teljes termelésének mintegy fele időlegesen ki is esett.