Rijád szembeszáll a területét ért agresszióval

Szaúd-Arábia képes és szándékában is áll szembeszállni a területét ért „terrorista agresszióval” – biztosította Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös szombaton az amerikai elnököt telefonon röviddel azután, hogy jemeni húszi lázadók dróntámadásokat intéztek két szaúdi olajterminál ellen.

Donald Trump elnök hívta fel telefonon Mohamed bin Szalmánt, hogy biztosítsa őt arról, az Egyesült Államok kész együttműködni a királyság biztonságának és stabilitásának megőrzésében – derült ki Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetségének közleményéből.

Trump a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a szaúdi állami olajlétesítmények elleni közelmúltbeli támadások negatív hatással voltak az amerikai és a globális gazdaságra.

Az egyik támadás az Abkaik kormányzóság Bukjak nevű helységében lévő olajterminált érte, amely az Aramco közlése szerint a világ legnagyobb olajfinomítója. A másik célba vett terminál a Huraisz kormányzóságban lévő olajmezőhöz tartozik, amely a második legnagyobb olajmező az országban a rijádi belügyminisztérium közlése szerint. Az üzemekben tűz keletkezett, és a Reuters hírügynökség forrásai szerint fennakadást okozott a szaúdi olajkitermelésben és exportban. Emberéletben esett kárról egyelőre nem érkezett jelentés. A tüzeket rövid időn belül sikerült megfékezni.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Iránt tette felelőssé szombaton a szaúdi olajterminálok elleni támadásokért.

„Teherán áll közel száz Szaúd-Arábia elleni támadás mögött, és közben Róháni és Zaríf azt színleli, hogy diplomáciával van elfoglalva” – közölte Twitter-üzenetében Pompeo, utalva Haszan Róháni iráni elnökre és Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszterre.

Pompeo szerint miközben Irán a feszültség csökkentésére szólít, példa nélküli támadást mért a világ első számú energiaszolgáltató országára. Nincs szerinte bizonyíték arra, hogy Jemenből érkezett a támadás. „Felszólítunk minden országot, hogy nyilvánosan és egyértelműen ítélje el Irán támadásait. Az Egyesült Államok együtt fog működni a partnereivel és szövetségeseivel, hogy szavatolja az energiapiacok jó ellátottságát, és Irán felelősségre legyen vonva az agressziójáért” – írta Pompeo.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja „rendkívül aggasztónak” nevezte a dróntámadást, mert az várhatóan tovább élezi a feszültséget a térségben.