Trump nem hiszi, hogy Izrael kémkedne utána

„Minden lehetséges, de én mégsem gondolom, hogy így lenne” – reagált a Politico című lapban megjelent értesüléseknek, melyek szerint Izrael lehallgatja a Fehér Házat.

„Nem hiszek benne, nem gondolom, hogy az izraeliek ellenünk kémkednek” – közölte az amerikai elnök újságírókkal csütörtökön Washingtonban.

„Minden lehetséges, de én mégsem hiszem, hogy így lenne”– szögezte le Trump, hozzátéve, Izraellel kiváló kapcsolatokat ápol.

ⓃⒺⓌⓈ-ⒾⓃⓉ·۰*●🌐 on Twitter: „Quand on a rapporté à #Trump qu’#Israel avait essayé de l’espionner:-„Je ne le crois pas. Non, je ne pense pas que les Israéliens nous espionnent. Je trouverais cela difficile à croire. Ma relation avec Israël a été excellente”… pic.twitter.com/8ODwJyJWex / Twitter”

Quand on a rapporté à #Trump qu’#Israel avait essayé de l’espionner:-„Je ne le crois pas. Non, je ne pense pas que les Israéliens nous espionnent. Je trouverais cela difficile à croire. Ma relation avec Israël a été excellente”… pic.twitter.com/8ODwJyJWex

A Politico című amerikai lap csütörtökön reggel exkluzív információként közölte, hogy nagy valószínűséggel Izrael helyezett el 2017-ben olyan kicsiny lehallgató eszközöket a washingtoni Fehér Ház közelében és más washingtoni helyszíneken, amelyekkel rögzíteni lehet mobiltelefon-beszélgetéseket.

A lap – meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – azt is állította, hogy a lehallgatásról az amerikai kormányzatnak is tudomása volt, miután a  Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) részletesen nyomozott az ügyben és arra a következtetésre jutott, hogy izraeli kémek helyezhették el a lehallgató berendezéseket.

Politico: Izrael helyezhetett el lehallgató készülékeket a washingtoni Fehér Ház közelében

Az izraeli miniszterelnöki hivatal „teljes mértékben hamisnak” nevezte az amerikai hírportál állításait.

Izrael azonnal cáfolta a lapértesülést, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig úgy nyilatkozott, hogy a cikk „minden részletében kitaláció”.

Donald Trumpot az újságírók faggatták Iránról és Észak-Koreáról is. Az elnök Észak-Koreáról szólva azt mondta, hogy szándékában áll még az idén találkozni ismét Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

A teheráni vezetőkkel esetlegesen tartandó tárgyalásokról azt mondta, hogy Irán szorgalmazza a találkozót.

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az amerikai kormány készen áll-e a Teherán ellen hozott szankciók feloldására, ahogyan azt Hasszán Roháni iráni elnök a tárgyalások előfeltételeként követeli.

„Remélem, hogy sikerül megállapodásra jutnunk, szerintem ők akarják is ezt” – fűzte hozzá.

Úgy vélte, hogy a perzsa gazdaság nagyon rossz állapotban van, és ez ösztökélheti a teheráni vezetést a tárgyalásokra.