Netanjahu össztűz alatt

Miközben Netanjahu egy kampányrendezvényen mondott beszéde alatt mindenkinek óvóhelyre kellett menekülnie egy rakétariadó miatt, úgy tűnik, a kormányfő egy percig nem adja fel – írja a The Times of Israel.

Hétfő este az iráni nukleáris veszélyről szóló, és az ottani fejlesztéseket bemutató hírszerzési anyagokat ismertette, keddre pedig szintén nagy bejelentést tervezett a választási finisben hajrázó miniszterelnök, méghozzá a Jordán-völgye Holt-tengertől északra húzódó részének végleges Izraelhez csatolására vonatkozó tervéről, melynek kapcsán Júdea-Szamária vidékének közel egynegyede kerülne a zsidó állam fennhatósága alá.

Netanjahu választási rendezvényen kampányol

Miközben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az iráni titkos atomfejlesztésekkel kapcsolatban kívánja felelősségre vonni az perzsa állam vezetését, Netanjahu legnagyobb szövetségese, Donald Trump amerikai elnök éppen az iráni vezetővel, Hasszán Rohanival készül tárgyalni.

Netanjahu azon aggodalmát, miszerint Trump az eddigiekhez képest moderáltabb viszonyt kialakítása felé mozdulna el az iráni vezetéssel, az is alátámasztja, hogy John Bolton biztonságpolitikai tanácsadó, Netanjahu és Izrael elkötelezett támogatója hirtelen távozott az amerikai vezetésből.

Lemondott John Bolton, Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

Trump szerint sok kérdésben „erősen eltért a véleményük”.

Bolton távozását Trump azzal magyarázta, hogy: „komoly nézeteltérések voltak közöttünk”. A tanácsadó távozását az iráni vezetés akként interpretálta, hogy az amerikai „maximális nyomásgyakorlás csődöt mondott”.

Majd, míg a legtöbb telepesek vezető sietett üdvözölni a küszöbön álló szuverenitás kedden bejelentett ígéretét, a baloldali politikai riválisai elítélték a miniszterelnököt, amiért szerintük megtorpedózta a palesztinoktól való különválás tárgyalásos úton történő rendezésének jövőbeli kilátásait, míg a jobboldali riválisok egyértelművé tették, hogy egyszerűen nem hisznek neki. Arra viszont mindkét oldalon elhelyezkedő ellenfelei felfigyeltek, hogy

amennyiben valóban annektálni kívánná a Jordán-völgyét, akkor azt már évekkel ezelőtt megtehette volna.

Annektálás light: Netanjahu emelte a tétet

A miniszterelnök okosan lépett, mivel egy olyan területről van szó, amit az izraeliek többsége Izrael részének tekint és támogatja a szuverenitás kiterjesztését.

A jobboldali Jamina Párt illetékesei szimpla választási ígéretnek titulálták a kormányzó Likud vezetőjének hirtelen jött irányváltását a területekkel kapcsolatban.

Ráadásul miután gyorsan ráébredtek, hogy Netanjahu kedd esti élő bejelenése inkább a választási kampány végére időzített pártpolitikai húzásnak tekinthető, mint létfontosságú diplomáciai nyilatkozatnak, a fő izraeli tévécsatornák alig néhány perc elteltével félbeszakították a beszéd közvetítését.

Nem beszélve arról, hogy a kampányhajrára koncentráló miniszterelnök kedd estéjét tovább rontotta, hogy alig néhány órával a Jordán-völgyének annektálását beharangozó beszéde után, az Asdódban tartott kampányrendezvénye alatt – a Gázából jövő rakétatámadások miatt – megszólaltak a légvédelmi szirénák .

Rakétákat lőttek Gázából Izraelre, megzavarva Netanjahu kampányrendezvényét

Hivatalos forrásból kettő rakéta kilövését erősítették meg, egyet elkapott a Vaskupola.

Netanjahu nem pánikolt, mikor meg kellett szakítania a rendezvényét, ugyanakkor az Izrael biztonságát első számú prioritásként bemutató miniszterelnöknek nem biztos, hogy a legjobb időben jött a hirtelen támadás.

Bibi legnagyobb ellenfele, Avigdor Liberman nem is vesztegette az időt amikor a támadásokkal kapcsolatban megjegyezte,

„Netanjahu Gázával kapcsolatos politikája csődöt mondott”.

A Likud legerősebb kihívójaként ismert Kék-Fehér Párt vezetője és miniszterelnök-jelöltje Beni Ganz kijelentette, miután nem ijed meg, ő bizony el sem mozdult volna a színpadról.

A rakétatámadások szerdán sem hagytak alább, és több, délen fekvő városban szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

Netanjahu persze mindent megtesz, hogy a legesélyesebb jelöltnek mutassa magát, még akkor is, ha a körülmények nem mindig úgy alakulnak, ahogy a magabiztos miniszterelnök azt elképzeli.