„Az elrablós sztori tökjó, csak egy szó nem igaz belőle”

Szerda este adott életjelet magáról Facebook-oldalán az a magyar fotóriporter, akiről először az hírlett, elrabolták Tripoliban. Szabó Gergely Hoang Viet túl van egy műtéten, és ha eltekintünk attól, hogy „dióméretű lyukak vannak rajtam”, jól van.

„Információink szerint egy magyar fotóriporter szombaton a tripoli frontvonalon bombatámadás következtében megsebesült, ezt követően Tripoli egyik frontvonalhoz közeli kórházában sikeres műtéten esett át. Az emberrablással kapcsolatos híreket a tripoli Külügyminisztérium cáfolja” — így szól az a közlemény, amit a külgazdasági és külügyi tárca tett közzé kedden.

A fotóst a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai találták meg a líbiai fővárosban.

Néhány perccel a hivatalos közlemény után Menczer Tamás államtitkár már arról írt a Facebookon: „Tripoli nagykövetségünk munkatársai meglátogatták a magyar fotóriportert, jól van, elhagyhatta a kórházat. Munkatársaink segítik abban, hogy eljusson a szállodába, majd az összepakolás után a reptérre. Líbiai kezelőorvosa szerint utazhat, de itthon szükség lehet további kezelésekre a teljes felépüléshez. Tripoli nagykövetségünk munkatársai ezúttal is veszélyes körülmények között álltak helyt, köszönöm nekik!”

De mi is történt pontosan? Mint arról a Neokohn is írt, a líbiai Lana hírügynökségre hivatkozva az olasz RAI arról számolt be, hogy fegyveresek állítólag elraboltak egy magyar újságírót Tripoliban.

Bajba kerülhetett egy magyar újságíró Líbiában

A helyi sajtó szerint egy tripoli szállodából hurcolták el fegyveresek, egy másik, ugyancsak helyi forrás szerint viszont sebesülést szenvedett egy dróntámadásban és kórházban van.

A férfit eszerint vasárnap este hurcolták el a líbiai főváros központjában levő River szállodából, miután kicsekkolt, helyi kísérőjének sikerült megmenekülnie.

„A Lana azt is közölte, hogy a magyar férfi egy videón is megjelenik, ahol elrablói azt követelik, mondja azt, ‘Allah akbar'”

– idézi a hírügynökséget a hvg.hu.

Az állítólagos elrablásról készült fotó: baráti szelfi

Akiről szó van: az RTL félig vietnami származású fotóriportere, Szabó Gergely Hoang Viet ügyvéd, aki más líbiai források szerint nem emberrablás, hanem bombatámadás sérültje lett (a Népszava kérdésére egyébként az RTL-nél kijelentették: az M-RTL Zrt. alkalmazottai között „nincs és korábban sem volt Szabó Gergely Hoang Viet nevű személy”).

A tripoli külügyminisztérium szerint Szabót a felkelő Kalifa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg légicsapása sebesítette meg a déli Salah al-Deen térségében.

A Lybia Observer Twitter-oldalán látható fotón Szabó a kórházi ágy szélén ül, a füle, a térde és a hüvelykujja be van kötve, de láthatóan rendben van.

Budapestre érkezve Szabó szerda este adott életjelet magáról Facebook-oldalán: mint írja, „minden okés, reggel hazaértem Líbiából, délelőtt voltam a dokinál is, úgyhogy kezdenek irányba állni a dolgok”, bár azért „dióméretű lyukak vannak rajtam.”

A bejegyzésben a riporter hangsúlyozza: „az elrablós sztori tökjó, csak egy szó nem igaz belőle (a feltételezett terrorista egy kormánykatona volt, akivel toltam egy szelfit a fronton, mindenki tök jó arc volt)”, viszont

„rakétatámadás az volt, csúnyán odapörköltek nekünk, páran meghaltak, de akik megsebesültek, azok is elég rossz állapotban voltak. Hozzájuk képest elég szerencsés vagyok (majd leírom a részleteket, mert végig eszméletemnél voltam, de nem egy könnyű sztori).”

Szabó Gergely Hoang Viet a bejegyzésben köszönetet mond egyebek között „a katonáknak, akik a támadás után egyből összeszedtek, amikor véres fejjel szaladoztam, és elvittek egy tábori kórházba” valamint „azoknak, akik a tábori kórházban a hullák és a szétszakadt testrészek között bukdácsolva elláttak.”

A líbiai külügyminisztérium rövid közleményében annyit tett hozzá az esethez, hogy „az újságírókat védeni kell, nem pedig támadni”, és felszólította a térségben dolgozó összes újságírót, hogy „a biztonság első” mottó jegyében tegyenek meg mindent saját biztonságuk érdekében, amíg a frontvonalakról tudósítanak.

Moammar Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása után az ország teljes káoszba süllyedt. 2014 nyarán a két részekre szakadt állam területén egy Tripoliban székelő – nemzetközileg elismert – egységkormány, valamint a tobruki ellenkormányt támogató csoport alakult. Áprilisban az ország keleti részét uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg elindult Tripoli ellen, ahol folyamatos harc vette kezdetét.

Merre tovább, Líbia?

„A harmadik líbiai polgárháború tovább csökkenti a rendezés esélyét Észak-Afrikában” – nyilatkozta a Neokohnnak Marsai Viktor Afrika-szakértő.